120 милиона са умните домове в Европа и Северна Америка

Пазарът на интелигентни домове продължава да расте, тъй като все повече потребители осъзнават стойността на свързаните продукти и системи
(снимка: CC0 Public Domain)

Броят на интелигентните домове в Европа и Северна Америка достигна 120,5 милиона през 2022 г., според нов доклад на анализаторската фирма Berg Insight, която изследва IoT пазара в света.

Северна Америка е водещият пазар по отношение на проникване на смарт технологиите в дома. 39,2% от всички домакинства в региона са имали поне един продукт или система за интелигентен дом в края на годината, което се равнява на 57,5 милиона умни домове.

През 2022 г. броят на интелигентните домове в Северна Америка е нараснал с 12% на годишна база. Очаква се силният растеж на пазара да продължи през следващите пет години. Berg Insight изчислява, че към 2027 г. около 88,1 милиона домове в Северна Америка ще бъдат умни, което означава 58% от всички домове в региона.

Европейският пазар все още изостава донякъде от северноамериканския по отношение на проникването на смарт технологиите. На Стария континент е имало общо 63,1 милиона интелигентни домове в края на 2022 г. Прогнозата сочи, че броят им в региона ще достигне около 112,8 милиона в края на 2027 г., което представлява пазарно проникване от близо 47%.

Най-популярните продукти за умния дом включват интелигентни термостати, електрически крушки, охранителни камери, брави за врати, контакти и високоговорители. Тези продукти са продадени в стотици милиони и се предлагат на пазара от утвърдени OEM производители като Signify, Resideo, Danfoss, Belkin, Chamberlain и Assa Abloy и по-нови участници като Ecobee, Mysa, Nuki, Arlo, Netatmo и Wyze Labs.

Пазарът на системи за цял дом се обслужва от традиционни специалисти по домашна автоматизация, доставчици на домашна сигурност, телекомуникационни оператори и доставчици на решения „Направи си сам”. Инсталираната база от системи за цял дом в Европа и Северна Америка възлиза съответно на 26,5 милиона системи и 35,7 милиона системи в края на 2022 г.

На северноамериканския пазар интерактивните системи за домашна сигурност се очертаха като един от най-разпространените видове системи за интелигентен дом. Най-големите доставчици на домашна сигурност са ADT, Vivint, Comcast и Telus.

В Европа традиционните системи за домашна автоматизация и решенията „Направи си сам” са по-често срещани като системи за цял дом. eQ-3, Centrica, Verisure и Somfy се позиционират като най-големите доставчици на системи за цял дом в региона.

Пазарът на интелигентни домове продължава да расте, тъй като все повече потребители осъзнават стойността на свързаните продукти и системи. Разработката на нови продукти и услуги, както и стандартите за свързаност, които улесняват настройката и контрола на устройства от различни доставчици, също насърчават растежа на пазара.

„Новият стандарт Matter вероятно ще се превърне в ключов двигател за приемането на интелигентните домашни устройства от масовия пазар през следващите няколко години”, казва Мартин Бакман, главен анализатор в Berg Insight.

Има и други нови сътрудничества в индустрията, като Home Connectivity Alliance (HCA) за свързани домашни уреди, които имат за цел да опростят контрола на различни устройства за крайните потребители. Нарастващите цени на електроенергията също създават търсене на решения за интелигентен дом, които могат да помогнат на домакинствата да намалят потреблението.

„Очаква се популярността на интелигентните климатици, термопомпи, термостати и други продукти, които позволяват на домакинствата да намалят разходите, да нарасне през следващите години”, заключава Бакман.

Коментар