Tenda IC6-PRS: лесна за инсталиране PoE камера за видеонаблюдение

Tenda IC6-PRS е достъпна и лесна за монтиране камера за видеонаблюдение
(снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Лесна за инсталиране, с качествена картина и захранване през мрежовия кабел Tenda IC6-PRS е охранителна видеокамера, която ще се хареса на всички, обичащи спретнатия и изчистен дизайн за вътрешните и външните пространства в своя дом, малък офис, магазинче или заведение.

Мрежовият видеорекордер е „сърцето” на всяка система за видеонаблюдение и сигурност, но камерите са нейните „очи”. Тяхното монтиране би могло да е лесна работа, ако не бяха многобройните кабели, които трябва да се прокарат за преноса на данни и електрозахранването.

Едно главоболие по-малко обаче идва с технологията PoE – Power over Ethernet, тоест електрозахранване чрез мрежовия кабел. Именно PoE е едно от ключовите предимства на Tenda IC6-PRS, наред с лесния монтаж и качествения образ.

Накратко, технологията PoE позволява мрежовите устройства да се захранват с енергия чрез самия Ethernet кабел за данни. Захранването на устройството се извършва паралелно с предаването на данни, без производителността да страда.

PoE носи някои важни предимства на камерите за наблюдение. На първо място – инсталацията става много по-проста, защото няма нужда от отделни източници на захранване и отделни кабели. Ethernet кабелът е доста евтин, позволява сравнително големи разстояния до камерата и е лесен за поставяне, което значително опростява монтажната дейност.

Второ, ако имаме PoE превключвател, свързан към UPS, той може да централизира и дистанционно да контролира мрежата, което значително подпомага стабилността и отстраняването на проблеми на системата, предназначена да работи постоянно.


Лесен монтаж

Tenda IC6-PRS идва в компактна кутия, която съдържа камерата, инструкциите, три дюбела за монтаж и маскиращ лист за дюбели. Можем да монтираме уреда както на таван, така и на стена.

Тялото на камерата е със сферична форма и е вградено в корпус, в който може да се завърти почти във всяка посока и до всеки ъгъл – до желаната позиция. За да я инсталираме, първо трябва да издърпаме сферичното тяло от носещия модул, за да освободим камерата, след което да забием дюбелите през него и да тикнем обратно кръглото тяло в носещата конструкция, вече прикрепена към стената или тавана.

Дизайнът е семпъл, изчистен – камерата и тялото са бели и без особени форми или елементи, освен деликатна вълниста извивка по ръба около „лицето” на IC6-PRS. На него виждаме основния обектив, инфрачервената лампа и малък отвор за микрофона.


Комплектът не включва захранващ кабел, защото енергията за работата на устройството се получава през мрежовия кабел. По тази причина кабелът, който излиза от сферичното тяло на камерата, е само един – с мрежов порт.

Ако приемем, че вече имаме работещ видеорекордер, то е достатъчно да прекараме PoE Ethernet кабел от мястото за монтаж на камерата до мястото на NVR и това е всичко в процеса на монтиране и инсталиране на устройството. NVR трябва автоматично да го открие, след като му предоставим потребителското име и паролата на камерата, а те са поместени в листовката с инструкции. Оттук насетне имаме работеща система за наблюдение.

Качествени кадри и звук

Сензорът в Tenda IC6-PRS има разделителна способност 3 мегапиксела и е чувствителен дори към слаба светлина, така че получените кадри са с качество, идеално за предназначението на камерата. Изображението е ясно и чисто.

В нощен режим камерата е способна да „вижда” на разстояние до 30 метра – дистанция, която с просто око не бихме могли да обхванем. Качеството на образа е по-добро от това при повечето IR камери.

Интегрираният в камерата алгоритъм за разпознаване на движение помага да узнаваме за всичко важно, което се случва в наблюдавания ареал.

Вграденият микрофон е с висока чувствителност и улавя звука до над 5 метра. Това означава, че ако се случва нещо нередно в наблюдаваните зони, най-вероятно ще имаме не само визуален запис, но и регистър на разговорите и околните звуци – почти като истински филм, който ще помогне в разследването, ако се наложи такова.


Връзка с видеорекордер

Както стана дума, видеорекордерът e сърцето на цялата система за видеонаблюдение. IC6-PRS може да се свърже с всякакъв видеорекордер, било то Tenda или от която и да е друга марка. Това се постига благодарение на стандарта ONVIF – интерфейс за оперативна съвместимост между IP камери и свързаните с тях техники за видеонаблюдение и сигурност.

Както и при другите съвременни продукти на Tenda за видеонаблюдение и сигурност, тук се използва H.265 кодиране за гладко видео, но и за ефективно съхранение на записите. Това означава, че се пести място в паметта на записващия модул.

Достъп през мобилен телефон

Управлението на тази камера от Tenda е възможно чрез мобилно устройство – смартфон, като за целта се използва съответно приложение. Ако камерата регистрира необичайно събитие, например движение на човек, тя веднага изпраща нотификация. Можем моментално да видим какво се случва на мястото, което камерата следи.

Заключение

Накратко, Tenda IC6-PRS е достъпна, лесна за монтиране, ефективна камера за видеонаблюдение, която намалява броя на кабелите, необходими за изграждане на охранителната система. Използването на H.265 кодиране пести място на диска за съхранение на записите и осигурява гладко излъчване на картината. Улавя звук на доста голямо разстояние и „вижда” отлично на тъмно.

Поради всички тези причини IC6-PRS се превръща в желан избор, особено за системи за наблюдение с по-голям брой охранителни камери – като тези, използвани в офиси, магазини, заведения, индустриални зони, паркинги, разбира се и за големи и малки къщи и апартаменти с прилежащите им градини.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Tenda IC6-PRS: лесна за инсталиране PoE камера за видеонаблюдение”

добавете коментар...

  1. Пламен

    Колко е цената

  2. mite

    Може ли да работи със NVR HikVision ?

Коментар