Данъчните на САЩ искат от Microsoft да плати $29 млрд.

Microsoft и данъчните власти на САЩ имат сериозно разминаване по дължимите от компанията суми към бюджета (снимка: CC0 Public Domain)

Данъчните служби на САЩ настояват Microsoft да плати допълнителни 29 милиарда долара в бюджета. Компанията не е платила данъци върху половината от печалбата си, твърдят чиновниците.

Службата за вътрешни приходи (IRS) на САЩ изисква от софтуерната корпорация да плати допълнителни данъци в размер на $28,9 млрд., съобщи Блумбърг. Компанията обаче не е съгласна с „известията за предложени корекции на нейните федерални данъчни декларации” и ще обжалва.

В основата на спора е разпределението на приходите и разходите на корпорацията между нейните глобални филиали в периода от 2004 до 2013 г. и използването на „трансферно ценообразуване”, чрез което Microsoft прехвърля милиарди долари печалби към юрисдикции с много по-ниски корпоративни данъчни ставки.

Въпреки това ИТ гигантът твърди, че е платил над 67 милиарда долара данъци в САЩ от 2004 г. насам. В блог публикация корпоративният вицепрезидент Даниел Гоф казва, че проблемите, повдигнати от IRS, нямат отношение към текущия начин на отчитане на приходите на компанията.

Гоф се позовава и на Закона за намаляване на данъците и заетостта от 2017 г. Твърди се, че разпоредбите на закона не са взети предвид в искането, но трябва да намалят размера на дълга с 10 милиарда долара.

„Ние твърдо вярваме, че сме действали в съответствие с правилата и разпоредбите на IRS и че нашата позиция е подкрепена от съдебната практика”, пише Гоф.

„Трансферното ценообразуване” беше използвано от транснационалните корпорации Microsoft, Apple и Hewlett-Packard като начин за преместване на печалбите в чужбина. Това стана ясно още през 2013 г. от доклади на Подкомисията по разследванията на Сената на САЩ.

По-специално, по това време Microsoft имаше три регионални оперативни центъра в юрисдикции с ниски данъци – Ирландия, Сингапур и Пуерто Рико. Докладът на сенаторите установи, че тези центрове печелят много повече от продажби, отколкото плащат на компанията майка. Печалбите на Microsoft остават в чужди юрисдикции и САЩ не получават нищо от тях.

„Microsoft е приспаднала от американското данъчно облагане 47% от всеки долар приходи от продажби на своите продукти в Съединените щати. Този продукт е създаден тук. Тук се продава на местни купувачи. И все пак Microsoft не плаща данъци върху почти половината от печалбите си тук. Оперирайки през Пуерто Рико, Microsoft е спестила 4,5 милиарда долара от данъци върху стоки, продавани в САЩ за три години, или 4 милиона долара на ден”, цитира доклада Блумбърг.

Коментар