Български учен дари 60 000 лева за развитие на талантливи деца

Изследователските програми за ученици са основополагащи за изграждането на хора, които умеят да измислят технологиите на бъдещето, казва проф. Мартин Вечев
(снимка: личен архив)

Проф. Мартин Вечев, създател на института INSAIT, дари 60 000 лв. на Ученическия институт по математика и информатика (УчИМИ) към ИМИ-БАН. Дарението ще бъде използвано за подготовка на децата и  постигане на успехи на национални и международни научни конкурси и олимпиади.

„Изследователските програми за ученици като УчИМИ на ИМИ-БАН и STARS на INSAIT, както и олимпиадите, са най-важните извънкласни дейности, в които силните ученици на България трябва да участват. Те са основополагащи за изграждането на хора, които умеят да измислят технологиите на бъдещето, а не само да ги прилагат”, сподели проф. Вечев.

По неговите думи, тези инициативи са в синхрон с мисията на INSAIT да развива българските таланти и да създава предпоставки те да остават в България.

УчИМИ е учреден през 2000 г. и подкрепя развитието на млади таланти в областта на математиката и информатиката. Дарените средства ще подпомогнат провеждането и на традиционните дейности на Института като: Ученическата конференция, Ученическата секция на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България и Лятната изследователска школа.

Проф. Вечев не за първи път дарява средства на Института по математика и информатика – в края на 2022 г. той дари 40 000 лева за подготовка на националните отбори по олимпийска информатика. Личното дарение осигури провеждането на национални лагер-школи по състезателна информатика през 2023 г., които са важен елемент за развитието на българските таланти в областта на информатиката.

Международната олимпиада по информатика – най-престижното състезание за ученици в света на информатиката, е създадена по инициатива на България. Първата олимпиада се провежда през 1989 г. в гр. Правец и в нея участват 13 държави. Днес броят на страните участнички е 87, а България се нарежда на пето място по брой медали във вечната ранглиста със спечелени 27 златни, 51 сребърни и 45 бронзови медали.