Apple обявява днес първия MacBook със собствен ARM чип

Apple отваря нова страница за MacBook, заменяйки Intel със собствени процесори
(снимка: CC0 Public Domain)

На онлайн събитие днес се очаква Apple да представи първия си MacBook със собствено разработена Silicon SoC, базирана на ARM архитектура, която в крайна сметка може да бъде наречена и Apple A14X Bionic.

Използването на собствени ARM-базирани процесори в MacBook се очаква да доведе до по-висока производителност и по-дълъг живот на батерията спрямо Intel-базираните преносими компютри. В същото време се очаква и цените да паднат.

Според пазарните наблюдатели, новият MacBook с ARM процесор ще струва с около 200 долара по-евтино от интелските решения на Apple. Анализаторът Самик Чатърджи от JP Morgan вярва, че Mac на база Silicon SoC ще бъде много важен за Apple. Това устройство ще отбележи официално началото на двугодишен преход към нови чипсети.

Според Чатърджи, по-ниските производствени разходи могат да доведат до по-достъпни Mac-ове, насочени към по-широкия пазар. По-конкретно, анализаторът твърди, че Apple може да пусне модел на цена между MacBook Pro и MacBook Air.

Той също така вярва, че Apple е способна да продаде до края на годината от 10 до 15 милиона нови лаптопа с първоначална средна продажна цена от 1000 щатски долара.

Коментар