MacBook с ARM процесор още тази година?

MacBook скоро може да се сдобие с ARM процесори на мястото на Intel
(снимка: CC0 Public Domain)

Анализаторът Минг-Чи Куо от TF International Securities, известен с достоверните информации за бъдещите продукти на Apple, прогнозира кога ще се появи първият лаптоп MacBook, работещ с процесор ARM.

Според пазарния наблюдател, Apple ще представи ARM-базиран MacBook през четвъртото тримесечие на 2020 г., а продажбите ще започнат или веднага след обявяването, или през първото тримесечие на 2021 г.

Минг-Чи Куо твърди, че компанията от Купертино ще започне да използва ARM чип компютри в лаптопите си, но все още не е ясно в кои тях: MacBook Pro, MacBook Air или снетия от продажби MacBook.

За подобна възможност съобщи по-рано и Булмбърг. Според източниците, Apple разработва собствени ARM процесори за мобилните си компютри в рамките на проект с кодово име „Kalamata”.

Тази инициатива е част от по-широка стратегия на Apple, която трябва да гарантира, че всички устройства на компанията, включително Mac компютрите, iPhone и iPad, работят по сходен начин и си взаимодействат безпроблемно.

В момента всички iPhone, iPad, Apple Watch и Apple TV се задвижват от ARM-базирани процесори на Apple. Но в компютрите си Apple използва чипове Intel – още от 2005 г.

След избухване на коронавируса Apple започна по-активно да финансира изследвания и разработки на 5-нм процесори, които се очаква да се появят в първите ARM компютри на компанията. Apple ще разполага със серийни 5-нм чипове към средата на 2020 г.

Коментар