Ревизират спешно прогнозите за ИТ пазара

Песимистичен сценарии предвижда ръст от 1,3% в разходите за ИТ през 2020 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Коронавирусната епидемия ще доведе до „значително забавяне” на разходите за ИТ оборудване през първото тримесечие, а кризата в здравеопазването може да продължи да влияе негативно на корпоративните ИТ разходи през 2020 г., сочи нов анализ на IDC.

Според анализаторите, при най-песимистичния сценарий обемът на ИТ разходите през 2020 г. може да нарасне с 1,3%, докато първоначално се очаква увеличение с 4,3%. В същото време е вероятно прогнозата да се влоши през следващите седмици, предупреждават изследователите.

„Песимистичният сценарий не е най-лошият”, казва Стивън Минтън в анализ на IDC. „Всичко се движи толкова бързо, че трябва непрекъснато да преосмисляме своите предположения и очаквания”.

Песимистичният сценарий отразява ситуация на ИТ пазара, при която отслабващият икономически растеж ще ограничи разходите на компании и потребители за всички технологии през следващите няколко тримесечия. „Ситуацията може да се влоши, но се надявам това да не се случи”, коментира Минтън.

До 12 март 2020 г. в света са регистрирани повече от 127 хиляди случая на коронавирусна инфекция. Над 4600 пациенти починаха, 68 хиляди души се възстановиха. Повечето от мъртвите и заразените са в Китай. Комитетът по здравеопазване на КНР заяви, че пикът на коронавирусната епидемия в страната е преминал.

Според анализаторите на IDC, коронавирусът не само подкопава глобалната икономика, но може да повлияе и положително на развитието на ИКТ индустрията, като отвори нови бизнес възможности за разработчиците на информационни и комуникационни технологии.

По-специално, вирусната епидемия подтиква правителствата да модернизират дейността си, преминавайки към интелигентни и най-съвременни технологии. Това създава възможности за развитие на цифрови платформи и решения за големи данни.

Освен това пандемията стимулира създаването на интелигентни градове и паркове, допринасяйки за децентрализацията на управлението на градските клъстери и, обратно, централизацията на отделните градове.

Други възможности са свързани с онлайн медицинските услуги, тъй като вирусът стимулира ускоряването на дигиталната трансформация на здравните системи. Освен това, според експертите, се създават нови възможности за компании и услуги, които предлагат на служителите отдалечена работа.

Подходите към образованието също се променят: с масовите заболявания хората ще се стремят към дистанционно образование и онлайн курсове.

Възможности за развитие на бизнеса получават разработчиците на технологии за магазини, в които се използва минимум персонал или той напълно липсва. Тласък ще получат интернет услугите за доставка на храна, както и телекомуникационните оператори при изграждане на 5G мрежи и стартиране на услуги, базирани на тях.

Коментар