Световният ИТ пазар ускорява темпо, движен от ключов сегмент

Разходите за ИТ в света ще достигнат $5,06 трилиона тази година
(снимка: CC0 Public Domain)

Анализаторите от Gartner повишиха прогнозата си за растеж на световния ИТ пазар: ако по-рано те очакваха увеличение на разходите за информационни технологии с 6,8% до края на 2024 г., сега прогнозират 8% ръст до $5,06 трилиона. Сегментът на ИТ услугите е основният двигател за растеж на ИТ индустрията.

„Като се има предвид, че през 2024 г. разходите за ИТ услуги се очаква да нараснат с 9,7% и да надхвърлят 1,52 трилиона долара, те ще се превърнат в най-големия сегмент на ИТ пазара сред тези, които се проследяват от Gartner”, коментира вицепрезидентът на компанията Джон-Дейвид Лавлок.

„Компаниите бързо изостават от доставчиците на ИТ услуги по отношение на привличането на ИТ специалисти, което кара бизнеса да инвестира повече в консултантски услуги, отколкото в своите служители. Преди това нямаше такава тенденция”, допълни Лавлок.

Въпреки че ИТ услугите ще се превърнат в най-големия сегмент на ИТ индустрията, проучването на Gartner сочат, че комуникационните услуги все още водят в стойностно изражение. През 2024 г. глобалните разходи за тях ще достигнат 1,55 трилиона долара, което е увеличение от 4,3% спрямо предходната година.

Най-високи темпове на растеж се очакват в категорията корпоративен софтуер, където разходите през 2024 г. ще нараснат с 13,9% до 1,04 трилиона долара. Сегментът на устройствата се очаква да нарасне с 3,6% тази година до $687,94 милиарда, докато глобалните разходи за решения за центрове за данни ще се увеличат с 10% до $59,68 милиарда, подхранвани до голяма степен от технологичния бум на генеративния изкуствен интелект (GenAI).

„Виждаме, че е започнал цикъл на подготовка, планиране и внедряване на генеративен AI”, коментира Джон-Дейвид Лавлок. „Докато през 2023 г. компаниите просто говореха за GenAI, сега повечето от тях планират да внедрят тези технологии през 2025 г. „Доставчиците на ИТ трябва да изпреварят този цикъл и вече предприемат стъпки в тази посока. Производителите включват възможности на GenAI в съществуващи продукти и услуги, както и в проекти на корпоративно ниво”.

Според анализаторите на IDC, глобалният пазар на софтуер, хардуер и услуги, които по един или друг начин са свързани с генеративния изкуствен интелект (GenAI), възлиза на 19,4 милиарда долара през 2023 г. Тази година разходите за подобни решения ще се удвоят, а през 2027 г. ще се измерват на 151,1 милиарда долара.

IDC очаква инвестициите в GenAI да се развият естествено през следващите няколко години, докато бизнесите преминават от прости експерименти с генеративен AI към широко разпространено приемане на такива технологии в своите процеси.

Коментар