Хуманоиден AI робот изпълнява задачи и говори

Menteebot помага в домакинството и поддържа разговори на естествен език
(снимка: Mentee Robotics)

Нов продукт на компанията Mentee Robotics извежда AI технологията на изцяло ново ниво – до робот с човешки размери, предназначен за домашна или търговска употреба. Иновацията се нарича Menteebot.

Този „персонализиран, базиран на AI робот” може да се похвали с усъвършенствани AI алгоритми, изпълнение на команди на естествен език и софтуер, който улеснява „техниките за напреднало обучение”. Menteebot може да ходи, да тича и дори да се обръща настрани, всичко това с ниво на баланс и контрол, сравнимо с човешкото.

Производителят уверява, че роботът може да коригира походката си за задачи като повдигане на тежки предмети, с които се справя без усилие, благодарение на големия си размер. За разлика от някои хуманоидни роботи, Menteebot няма глава, което му придава по-малко внушително присъствие.

Menteebot се отличава от другите хуманоидни роботи и по своите усъвършенствани AI възможности. Може да поддържа разговори и да отговаря на команди на естествен език. Освен това потребителите могат да обучат робота да изпълнява нови задачи.

Представете си симулирана версия на Menteebot, която изпълнява задача отново и отново, докато бъде усвоена. След като обучението приключи, роботът трябва да може да изпълнява задачата в реалния свят, например да налива млякото.

Menteebot изглежда доста пъргав във видеоклипове, които показват способността му да тича и да изпълнява различни движения. Ръцете му могат да се похвалят с пълен обхват на движение с достатъчна прецизност за деликатни задачи – например да подава кухненски съдове на човек.

Въпреки че първоначалните промоционални материали вероятно са по-оптимистични от реалността, Menteebot е впечатляващо постижение на инженерството. Роботът ще се появи на пазара през 2025 г., но точната му цена остава неизвестна.

Mentee Robotics ще предлага своето творение в два варианта: жилищен модел за домакинска работа и търговски модел, предназначен за замяна на ръчния труд.

Коментар