Tenda AC10U – гигабитов рутер за HD стрийминг и онлайн игри

Високопроизводителният AC10U отговаря на повишените изискания за домашни интернет развлечения
(снимки: TechNews.bg)

Разнообразието от рутери за дома е огромно. Тези задължителни устройства за съвременната домашна мрежа, в която съжителстват все повече компютри, телефони, таблети и друга електроника, са призвани да осигурят надеждно безжично покритие, високи скорости на достъп и сигурност за потребителите.

Рутерът на AC10U на Tenda отговаря на завишените изисквания, като същевременно се предлага на изключително достъпна цена за възможностите си – струва около 65-70 лв. с ДДС. Това е рутер за всеки дом, способен да поддържа гигабитови скорости за HD видео стрийминг, онлайн игри, сърфиране в интернет, за работа и забавления.

Моделът, който получихме за тест от производителя, е високопроизводителен, двубандов AC гигабитов рутер с максимална пропускателна способност 1167Mbps (867Mbps на 5GHz и  300Mbps на 2,4 GHz), който използва усъвършенствани технологии като MU-MIMO и Beamforming+, за да осигури бърз безжичен достъп до интернет на много устройства едновременно и да преодолява препятствия като стени в жилището.

Дизайн

Както и останалите рутери на Tenda, AC10U е пакетиран във впечатляваща кутия, на която нагледно са показани основните параметри на устройството и сравнение с други модели от широкото Gigabit портфолио на производителя, както и схема с типично приложение.

Вътре в кутията откриваме самия рутер с монтирани на него четири външни антени, захранващ адаптер, LAN кабел за свързване на компютъра и документация – подробно ръководство за потребителя и гаранционна книжка.

Външният вид на Tenda AC10U е загадъчен, в черен цвят, с геймърско излъчване, което идва да подскаже, че този рутер се позиционира като производително устройство за видео стрийминг и онлайн игри. Изглежда здрав и стабилен, а по матовата повърхност не остават отпечатъци от пръсти.

Отпред са разположени светлинните индикатори – за активни Wi-Fi, WAN и LAN връзки, както и системен (SYS). Портовете се намират на задния панел – там откриваме три гигабитови LAN порта за жично свързване на устройства в мрежата, един гигабитов порт за WAN връзката, бутон WPS/Reset, бутон за включване/изключване на Wi-Fi, гнездо за захранване и много важният USB 2.0 порт (оттук идва и буквата U в наименованието на модела), който може да се използва за споделяне на сторидж от рода на твърд диск.

Две от антените са прикрепени съответно отляво и отдясно на рутера, а останалите две – на задния панел. Те се разтварят и позиционират така, че да осигурят максимално голямо покритие и силен безжичен сигнал, наред с вградените в рутера технологии.

Рутерът е проектиран да стои хоризонтално, но може да се монтира и вертикално на стена, според предпочитанията. По-естествената позиция, разбира се, е хоризонталната, предвид четирите антени и удобството да се виждат светлинните индикатори на предния панел.

Производителност

За рутерите на Tenda е характерна високата производителност на достъпна цена. Точно в това описание се вписва и AC10U – както казахме, това е двубандов (2,4GHz плюс 5GHz рутер) гигабитов рутер от клас AC1200 (300Mbps + 867Mbps за сумарните 1167Mbps), който разчита на 28-нанометров процесор Realtek RTL8197FS на тактова честота 1GHz, допълнен от 128MB оперативна памет DDR3 и 16MB постоянна памет за фърмуера.

Рутерът поддържа съвременния Wi-Fi стандарт 802.11ac Wave 2 (като остава съвместим с по-старите стандарти 802.11 n/b/g) и едновременен достъп на 30 устройства в домашната мрежа чрез технология на безжично предаване 2х2 MU-MIMO, подсилена от четирите външни антени. Всяка от двете честоти (2,4GHz и 5GHz) има собствена двойка антени (всяка една по 5 dBi), което е предпоставка за максимално добро качество на сигнала.

Теоретично, AC10U може да осигури безжичен достъп с гигабитова скорост, така че ако имате бърза оптична връзка от интернет доставчика, ще се наслаждавате на 4K стрийминг, светкавичен даунлоуд и безкомпромисни онлайн игри, при това на няколко устройства в домашната мрежа.

Специални функции

Несъмнено, наличието на USB порт е привилегия за потребителите на този ценово-достъпен рутер. Към него можете да свържете външен сторидж – твърд диск например – и значително да разширите възможностите на домашната си мрежа, като споделяте съдържание.

Друга много полезна функционалност е технологията MU-MIMO, благодарение на която рутерът може да обслужва едновременно няколко устройства (до 30 на брой) вместо само едно. Така потребителите на домашната мрежа няма да страдат от забавяне на връзката, когато са едновременно онлайн.

Да не забравяме и вече спомената Beamforming технология, която насочва интелигентно безжичния сигнал директно към мястото, на което се намира потребителят на мрежата. Всичко това рефлектира в по-голямо покритие и по-силен безжичен сигнал.

Интересно е да знаете също, че можете да контролирате рутера от своя смартфон, включително да наблюдавате мрежата си дистанционно, когато не сте у дома, с помощта на мобилно приложение Tenda Wi-Fi, което е свободно достъпно за изтегляне.

Интересни възможности на AC10U са и функциите за родителски контрол, създаване на мрежа за гости, конфигуриране на VPN сървър, задаване на честотна лента за всяко устройство в мрежата и още няколко, които са достъпни от панела за уеб интерфейса за администриране на рутера. Моделът поддържа криптиране на безжичните връзки по алгоритми WPA-PSK, WPA2-PSK и WPA/WPA2.

Наличност и цена

Гигабитовият рутер Tenda AC10U е широко достъпен в търговската мрежа у нас от оторизираните партньори на производителя. Устройството се предлага на цена около 65-70 лв. с включен ДДС и гаранция 24 месеца. Срещу тази сравнително малка сума ще получите високопроизводителен и функционален рутер, който отговаря на повишените изисквания за домашни интернет развлечения.

Коментар