Sony влиза амбициозно в бизнеса с дронове

Sony обяви намерението си да навлезе на конкурентния пазар на безпилотни апарати
(снимка: Sony)

Sony иска парче от пазара на дронове. Днес японският гигант представи проект, наречен Airpeak, който ще „подкрепи креативността на създателите на видео в пълна степен”, се казва в загадъчно съобщение за пресата.

Звучи така, сякаш Sony иска да конкурира производителите на потребителски безпилотни апарати като DJI, Parrot и Skydio, коментира Engadget. Това има смисъл, предвид опита на Sony на пазара за компактни и пълнокадрови безогледални камери.

Ако сте влогър или независим режисьор, който вече използва техника на Sony, може да се изкушите от дрон с подобна технология. Ако не друго, ще улесните оцветяването и комбинирането на кадри.

В прессъобщението обаче Sony отбелязва как дроновете са довели до „ефективност на работния процес и икономии на енергия в индустриалния сектор”. В него пише също, че Sony възлага на марката Airpeak да отрази стремежа ѝ да допринесе за „по-нататъшното развитие и създаването на безпрецедентна стойност чрез технологията за изображения и сензори, както и чрез 3R технологии (реалност, реално време и дистанционно управление) в зоната на дрона”.

Не е съвсем ясно дали Sony прави заявка към потребителския или корпоративния пазар на дронове. Компанията вече има Aerosense – бизнес-фокусирано партньорство за дронове със ZMP, която е специализирана в проучване, снемане на събития на живо и създаване на карти с изображения от дронове.

Потребителският пазар на дронове обаче е труден за проникване от нови играчи. GoPro смяташе през 2016 г., че може да конкурира DJI, но нейният квадрокоптер Karma се оказа търговски провал. Този път обаче ситуацията е малко по-различна. DJI е засегната от нарастващата враждебност на американското правителство към китайските технологии. Следователно Sony може да стане предпочитан от Запада доставчик.

Все пак японската компания ще трябва да се пребори с продължаващата пандемия на коронавируса, която затруднява хората да пътуват и да достигат до места, където биха искали да снимат със своите дронове. Ситуацията може да се подобри през пролетта на 2021 г., когато Sony планира официално да стартира своята инициатива Airpeak.

Коментар