Huawei пуска HarmonyOS бета за смартфони на 18 декември

Huawei спазва графика за пускане версиите на собствената платформа HarmonyOS за смартфони
(снимка: CC0 Public Domain)

Huawei е на път да спази обещанието си да пусне бета версия на своята операционна система за смартфони HarmonyOS в края на настоящата година, става ясно от изявление на представител на китайската компания.

На конференцията за разработчици HDC2020 през септември т.г. Huawei представи HarmonyOS 2.0 – разпределена операционна система за всички сценарии на използване – и обяви, че ще предложи на разработчиците бета версия за смартфони в края на годината.

Д-р Уанг Ченглу, президент на отдела за потребителски софтуер на Huawei, заяви, че текущият напредък е много плавен, изследванията и разработките са готови и излизането на бета версията се очаква през декември, както е планирано, съобщава MyFixGuide.

Днес, служител на Huawei, цитиран от Уанг Ченглу, съощи, че предварителна бета версия на HarmonyOS за мобилни телефони се очаква да излезе на 18 декември, а някои потребители ще могат да направят ъпгрейд през януари и февруари 2021 г.

След няколко месеца тестване, ъпгрейдът ще бъде напълно готов за пускане на пазара. По-рано Уанг Ченглу заяви, че повече от 90% от предлаганите в момента модели смартфони могат да бъдат надградени до HarmonyOS.

На тазгодишната конференция за разработчици шефът на мобилното подразделение Ричард Ю също обяви пътната карта за отворения код на HarmonyOS: отворен код за терминални устройства с памет 128KB-128MB на 10 септември 2020 г., отворен код за терминални устройства с памет 128MB-4GB през април 2021 г. и отворен код за всички устройства над 4GB през октомври 2021 г.

Коментар