Huawei извади силен коз – HarmonyOS

Много производители на устройства са заинтересовани от използване на HarmonyOS, заяви Ричард Ю, ръководител на подразделението за потребителски продукти на Huawei (снимка: Huawei)

Huawei представи днес собствена операционна система в отговор на санкциите от САЩ, които крият риск за производителя на телекомуникационно оборудване и смартфони да загуби достъп до мобилната платформа Android, стана ясно на конференцията HDC 2019.

Новата операционна система се нарича HarmonyOS. Тя е проектирана за инсталиране на широк спектър от устройства, включително смартфони, таблети, компютри, интелигентни часовници, устройства за интернет на нещата, телевизори и електроника за автомобили.

Първоначално продуктите под управление на HarmonyOS ще се продават в Китай. По-късно подобни устройства ще се появят и на други пазари.

HarmonyOS е система с отворен код, което означава, че други производители на устройства могат да я използват в своите продукти. Концепцията за отворен код трябва да разшири екосистемата около HarmonyOS и да привлече голям брой разработчици на приложения.

Според Ричард Ю, ръководител на подразделение за потребителски продукти на Huawei, много производители на устройства са заинтересовани от използване на HarmonyOS. Топ мениджърът обаче не посочи конкретни имена.

Huawei попадна в черния списък на Министерството на търговията на САЩ на фона на ескалацията на търговските отношения между Вашинтгон и Пекин. В резултат на това Google беше принудена да преразгледа сътрудничеството с компанията, което в перспектива може да означава загуба на достъп до приложения като Gmail, Chrome, YouTube и въобще до магазина Google Play за потребителите на Huawei устройства

По думите на Ричард Ю, ситуацията около Android все още е „неясна”, но Huawei е готова да започне да използва HarmonyOS още сега, ако се наложи, допълни той.

Коментари по темата: „Huawei извади силен коз – HarmonyOS”

добавете коментар...

  1. Фен

    100 милиона устройства,продадени в Китай,където от много години Гугъл и Фейсбук са забранени…
    Предвид ограниченията,Фейсбук ли ще си пренапише приложенията-Фейсбук.Месенджер,Инстаграм,УатсАп?
    Или Гугъл ще подкрепи конкуренцията като адаптира Ютюб,Драйв,ГМайл,Карти и Хром?
    Или Майкрософт ще им даде Скайп,НЕ!
    Всички попадат под ограниченията.
    Ако сега САЩ налага протекционизъм на Епъл,по-късно под шапката ще се промъкне и Гугъл.
    Хардуерни производители с интересни решения с лопата да ги ринеш,важен е софтуера.
    Милиарди потребители ползват Амазон,Гугъл(и сродните му) и Фейсбук(и сродните му).
    А този софтуер е в ръцете на САЩ.
    Всички съвременни и важни технологии са американски-MicroSD,Bluetooth,WiFi.
    Чиповете са американски,процесора им е ARM,те само добавят 2-3 реда инструкци и ХОП,измислиха Kirin.
    Свиват се да продават локално стотици милиони на китайците и се превръщат в нишов производител.
    Събудете се пичове,производители много,в днешно време софтуера е най-важен.

  2. Az

    Китайците не са длъжни да ти ке обясняват точно на теб, “умнико”! Българин ти го е казал по-долу, но ти няма как да го разбереш!

  3. ха

    Ти Az си типичен умник Гюро! Да ти разяснявам ли значението на думата “споменато”? Ама ти си умен и ще намериш тълковния речник и ще прочетеш.

  4. Az

    Еми с пари бе, “умнико”!

  5. Българин

    Ами като имаш операционната система инсталирана на 100 милиона устройства, дали няма да искат фейсбук, скайп и т.н. да имат приложение за тази платформа?

  6. ха

    Не виждам споменато как ще привлекат разработчиците? Или те разчитат само на китайски такива ли???

Коментар