HarmonyOS 2.0 на Huawei изисква само 128KB RAM

Новата операционна система на Huawei има нищожни изисквания към паметта
(снимка: Huawei)

Нови подробности за мобилната операционна система HarmonyOS на Huawei звучат доста изненадващо. Според публикации в тематични уебсайтове, за стартиране на системата са достатъчни само 128 KB оперативна  памет (RAM).

Като се има предвид, че Huawei позиционира HarmonyOS вече и като платформа за смартфони (бета версия ще се появи през декември), може да се предположи, че тази операционна система ще бъде напълно оптимизирана за бюджетни устройства, конкурирайки Android Go.

Все пак няма нищо изненадващо в оскъдните изисквания за RAM на HarmonyOS. Първоначално системата бе разработена за използване с разнообразни IoT устройства, а техните хардуерни платформи обикновено са по-опростени от тези на смартфоните и компютрите.

Бета версия на HarmonyOS 2.0 за смартфони се очаква през декември 2020
(източник: Huawei Mobile)

Още един любопитен факт за HarmonyOS 2.0, на който обръща внимание My Drives, е че системата работи по-бързо от Android и iOS, по данни на Huawei. Това се дължи на особеностите на файловата система на платформата.

При тестване с API-та и компоненти на трите операционни системи – фреймуърк iOS CoreSpotlight, Unix протокол Samba и клас Android ContentProvider (който осигурява унифициран интерфейс за достъп до данните на приложенията) – предимството на HarmonyOS в скоростта на обработка е от 1,2 до 4 пъти. Изпитанията са проведени на смартфони Huawei Mate 30 Pro и iPhone 11 Pro Max.

Коментари по темата: „HarmonyOS 2.0 на Huawei изисква само 128KB RAM”

добавете коментар...

  1. Не ми пука

    Брей тука големи специалисти. Какви били китайците а у…. Само дето те са ПЪРВИ СВЕТА по технологии.

  2. ха

    Anonymous, ти имаш ли представа с тези 128KB памет за дескрипшът таблици колко десетки милиарда приложения трябва да имаш, за да я запълниш? Освен това как така считаш дескрипшън таблиците, като част от операционната система? Те са си отделен сегмент за данни.

    Тези 128KB памет са си предостатъчно и за графична среда, защото отново видео паметта НЕ СЕ включва към обема в операционната система. Това си е съвсем отделна памет, налична на графичната платка! Картинките, които представят приложенията определено всяка една би била около 50KB, но тези картинки са си част от самите приложения, т. е. не се водят като част от операционната система.

    Иначе единственото което наистина не се вързва с написаното е това, че все пак има някаква нужда от системни приложения, които трябва да се считат като част от операционната система. Иначе трябваше да се говори за ядрото на HarmonyOS, а не за нея като цяло. Между другото някои картинки могат много жестоко да се компресират, но това едва ли е по силите на китайците…

  3. Мехмет

    Дръжки. Стой си на лайнух-орг. Бг

  4. Anonymous

    За Китай да телефони без достъп до Гугъл. Всички да Андроид базирани платформи, защото все още Андроид е безплатен

  5. Информативно

    До анонимкото със кошниците:
    Много хубаво си се образовал за минимума, с който можеш да подкараш линукс. Айде сега да те дообразоваме и за другата граница. Опс, то няма такава. 95% от суперкомпютрите в света работят с линукс. 95% от компютрите с максималните количества процесори, рам и дисково пространство работят точно с линукс. На практика всичките сървъри, през които ти минава интернета и обработват страниците и други услуги работят с линукс.

  6. Венио

    Дано да успеят да направят тва и така конкоронцията ша е добра, и уважавам хауеи стремят се хората и тва е

  7. Иво

    Mate 30 не е нов.P40 е последният им флагман

  8. Necron

    Просто времето ще покаже кой има по голяма пишка

  9. Доста нагласено

    128 kb трябва да е някакъв текстов режим. Отделно сравняват телефон на Епъл на година вече с техен нов, което е доста нагласено в тяхна полза, защото предимството най-вероятно не се дължи на софтуърът, а на по-новите компоненти. Нека да сравнят с този, който ще излезе този месец.

  10. Anonymous

    Абе че статията е с грешна информация едно на ръка но да казвате че най оптимизираната OS е боклук просто говори само лошо за вас Айфон фанатици.

  11. Крейзи

    Бай Г. Много обича да се прави че разбира от нещо …единственото нещо което пройзвежда е тоалетна харти и клечки за зъби.

  12. Anonymous

    Чета статията, гледам коментарите …

    В 128KB операционната не може да зареди дори дескрипторните таблици, да си направи странирането на паметта.

    128KB памет … ама друг път. По-вероятно е някой да е объркал и написал KB вместо MB.

  13. ссср

    Поради същата причина, поради която икономиката ни преди 89та беше във възход – огромен пазар, приемащ всякакви боклуци…

  14. Adolfo Hit

    Абе урковци български, големите кошници които носите на раменете си, вместо глави са… ПРАЗНИ! 128 кб рам изисква, за да стартира Хармонитууууууу,която е китайската операционна система бре главочи. Идете и се гръмнете… позор сте за България

  15. Все тая

    Ако беше поне малко запознат щеше да знаеш, че с андроид са само телефоните за извън Китай. Срещу китайците да тича целия свят не могат да ги стигнат. Почти всичко се произвежда там. Всички искат да идат на китайския пазар. Защо ли?

  16. Все тая

    Ма ти голем специалист се извъди. Те понеже не разбират и за това са такава заплаха за конкурентите си. Понеже не разбират и за това убиват всякаква конкуренция. Ти като разбираш толкова много я кажи как се казваш да видя в коя гигантска компания разработваш операционни системи и др.

  17. ха

    Кошниците със 128KB RAM НЕ СА смартфони.

  18. Anonymous

    Linux е за кошници с 128кв рам !

  19. Jimmy

    Чист олигуфриенд

  20. ха

    Тези 128 kb RAM са количеството заета от операционната система RAM, а не количеството RAM с което може да оперира последната! В момента вероятно се поддържа в най-лошия случай 512 MB RAM от която почти всичко (малко над 511 MB) е свободно за зареждане на приложения.

    Явно господин HUAWEI хал хабер си няма от компютърни технологии.

  21. Хон гил дон

    Китайците можеш само да им завиждаш

  22. HUAWEI

    128 kb RAM не е минимума за стартиране на HarmonyOS, а максимума, който се поддържа в момента. Декември месец, във версия 2.0 се очаква, по техните обещания, да поддържа до 4GB RAM, а през следващата година обещават и повече RAM. Най-доброто предстои, както се казва.Китайците лъжат безогледно, за да оцелеят и накрая скина им за Андроид , който наричат HarmonyOS, ще се окажа пълен боклук. Миналата година обявиха, че декември същата година, ще пуснат телефон с тяхната ОС , а сега обещават 2021 г.

Коментар