Gateway компютри отново излизат на пазара

Мобилни компютри Gateway отново се появиха в магазините в САЩ
(снимка: Walmart)

Марката американски компютри Gateway, продавани доста успешно през 90-те години на миналия век, отново е актуална – засега на пазарите в САЩ и Пуерто Рико от голяма търговска верига.

Американският ритейлър Walmart е решен да възроди бранда. Лаптопи, таблети и конвертируеми устройства (лаптоп-таблет) под името Gateway вече се предлагат в Съединените щати и Пуерто Рико.

Историята на Gateway е пълна с неочаквани обрати, които в крайна сметка доведоха до забвение на марката. До началото на новия век обаче Gateway се конкурираше с гиганти като Dell и HP на пазара в САЩ.

Родена в провинцията – на границата на Южна Дакота и Айова, Gateway използваше образа на бяла крава с черни петна в рекламните си материали. Отначало компанията продаваше своите компютри по пощата чрез специализирани каталози, но в един момент бизнесът се разшири и централата се премести в Калифорния. Бе направен дори опит за производство в Ирландия.

Но през новия век не остана място на пазара за оригиналния американски производител и през 2007 г., след сливане с eMachines, марката Gateway отиде при Acer за 710 милиона долара.

Тайванският производител все още притежава марката, но Walmart, която ще разпространява лаптопи и мобилни устройства Gateway, се ангажира да вдъхне нов живот на бранда. Освен Acer, към начинанието са привлечени Intel и AMD, както и доставчикът на аудио решения THX.

Новите кутии на Gateway компютрите също са в отличителните бял и черен цвят
(снимка: Walmart)

Новата гама Gateway започва с 11,6-инчов ултратънък лаптоп с процесор AMD A4, допълнен от 4GB RAM и 64GB SSD и работещ под управление на операционна система Windows 10. Моделът е наличен със свежи цветове на корпуса, включително лилаво, на цена около 180 долара в мрежата на Walmart.

По-големите лаптопи Gateway разчитат на процесори Intel Core i5 и AMD Ryzen 3000/4000 и ще струват от 369 долара нагоре. Серията Creators за творчески професионалисти включва модели с дискретна графика Nvidia.

Мобилен „трансформър” с 11,6-инчов сензорен дисплей ще се предлага за 199 долара, а двойка таблети с цена 70 долара или повече се позиционират като устройства за спонтанни покупки.

Walmart обещава да разшири гамата от лаптопи Gateway тази есен. Настолни системи с легендарната марка все още не са обявени и не е ясно дали въобще ще се появят в магазините.

Коментари по темата: „Gateway компютри отново излизат на пазара”

добавете коментар...

  1. :o)

    Ташак…ако искат могат да възродят марка “Банан” или “Уй”…щом наливат гущери в нея…

Коментар