Пандемията удари силно смартфон пазара

Пазарът на смартфони претърпя сериозен спад в периода април-юни 2020 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Пандемията от коронавирус повлия силно в негативен план върху световния пазар на смартфони. В резултат продажбите през второто тримесечие на годината се сринаха с 20,4%, спрямо същия период на 2019 г., според нов доклад на Gartner.

От април до юни включително, в света са продадени 294,7 милиона умни телефона. За сравнение, година по-рано доставките на смартфони в глобален мащаб бяха приблизително 370,3 милиона бройки.

Според резултатите за последното тримесечие, Samsung остава лидер на световния пазар с дял от 18,6%. Но продажбите на южнокорейския гигант падат с 27,1%, в сравнение с второто тримесечие на 2019 г.

Китайската Huawei е втора с дял от 18,4% и спад на продажбите, измерван на 6,8%. Apple затваря челната тройка с 13,0% дял от световния пазар, но добрата новина за компанията от Купертино е, че доставките на iPhone са намалели само с 0,4%.

Следват китайските производители Xiaomi и Oppo, които контролират съответно 8,9% и 8,0% от пазара на смартфони. Доставките на устройства с тези две марки намаляват съответно с 21,5% и 15,9%.

Водещите пет доставчика на смартфони заедно държат две трети от световния пазар през разглеждания период. Общият дял на всички останали производители е 33,2%, сочи анализът на Gartner за второто тримесечие на 2020 г.

Коментари по темата: „Пандемията удари силно смартфон пазара”

добавете коментар...

  1. ха

    :o) е напълно прав. То само фукльовците останаха да си сменят смартфоните.

  2. :o)

    Просто не могат да отидат на заведение и дискотека да се изфукат с “новия” си телефон.
    За това е “кризата”.
    Смешници 🙂

  3. Димитър Иванов

    Просто на хората не им трябва нов телефон. Настоящият им върши перфектна работа. Пазара се движи от фукане, показване на социален статус, възможности…

  4. Фончо

    Странно защо е така?

    Познавам толкова много хора, които живеят само със своя смартфон и НАИСТИНА НЯМАТ и не ползват нито компютър нито лаптоп нито таблет.

    Вкъщи си правят селфита, могат да ги изпускат чупят или да искат да се изфукат с нов модел телефон с пандемично селфи от вкъщи.

    Не ми се вярва толкова да са обеднели от пандемията за толкова жизнено важно нещо като нов смартфон. Знам хора, които ще ходят гладни и боси, но няма да се лишат от нов телефон.

    Интересно какво се случва?

    Не може да е от пандемията, точно обратното би трябва да предизвика пандемията повишено търсене.

Коментар