Wi-Fi 6 идва с над 300 милиона устройства догодина

Wi-Fi 6 ще навлезе бързо в употреба, прогнозират анализатори на индустрията
(снимка: Wi-Fi Alliance)

Безжичните мрежи по новия стандарт Wi-Fi 6E ще получат бързо разпространение. Първите устройства с поддръжка на спецификацията ще се появят в края на настоящата година, а още през 2021-а продажбите ще достигнат стотици милиони, според източници от индустрията.

Актуалните в момента Wi-Fi мрежи работят в два честотни диапазони: 2,4 GHz и 5 GHz. Стандартът Wi-Fi 6E предвижда разпределяне на още една честотна лента за нелицензирана употреба – 6 GHz.

Новата технология ще осигури висока пропускателна способност в силно натоварени места. Според предварителните тестове, скоростта на предаване на данни може да достигне 2 Gbps с латентност от 2 ms.

Анализатори, на които се позовава Digitimes, прогнозират, че през следващата година обемът на световния пазар на устройства с поддръжка на Wi-Fi 6E ще възлезе на 310-320 милиона бройки. И това въпреки факта, че първото оборудване по новия стандарт ще се появи едва в края на тази година.

Компании като NXP Semiconductor, Qualcomm, Broadcom и Qorvo вече разработват чипове за Wi-Fi устройства от следващо поколение. Поддръжка на Wi-Fi 6E са заявили и чипмейкъри като MediaTek, Realtek Semiconductors и RichWave.

Коментар