Sony вгради AI процесор в датчик за изображения

Сензор за изображения на Sony вече разполага със собствен процесор за изкуствен интелект
(снимка: стопкадър Sony видео / YouTube)

Два нови сензора за изображения на Sony – IMX500 и IMX501 – са първите в света датчици, които могат сами да се справят със задачите на изкуствения интелект. Тоест всички необходими изчисления се правят в самите сензори.

IMX500 и IMX501 са разновидности на един и същи сензор, като в случая на IMX500 няма подложка. Става въпрос за 1/2,3-инчов оптичен сензор с резолюция 12,3 MP, който позволява снимане на видео в 4K резолюция при 60fps и FHD при 240fps.

Нито размерите, нито резолюцията на новия датчик са нещо изключително. Уникално в разработката е вграденият специален процесор за обработка на изображения със собствена памет. Той се грижи за всички AI задачи, като по този начин разтоварва основния процесор на устройството, в което е вграден датчикът, и ускорява обработката.

Подобни сензори могат да се използват в устройства със слаб или изобщо без никакъв процесор. Първоначално, тези сензори няма да се вграждат в смартфони и други потребителски устройства.

С новия сензор на Sony може да се оборудват, например, камери за видеонаблюдение и машинно зрение. В някои случаи цялата обработка на данни от такива устройства се извършва в облака, така че сензорите на Sony ще спестят много време и ще направят данните по-сигурни. Един пример са безкасовите магазини на Amazon Go, оборудвани със стотици камери.

Sony сравнява своя AI сензор с някои потребителски устройства. Например, в камерата на Google Clip или на дрон DJI Phantom 4 алгоритъмът за разпознаване на изображения обработва един видео кадър за стотици милисекунди или повече, а IMX500/IMX501 прави това за 3,1 ms.

Въпреки това Sony казва, че нейните сензори са предназначени за работа с основни алгоритми. За по-сложни задачи все още е необходима по-голяма изчислителна мощност.

Японската компания вече доставя тестови образци на IMX500 на свои партньори, докато доставките на IMX501 ще започнат през юни. Цената на първия сензор е 93 долара, а на втория – 186 долара.

Коментар