Мюнхен пак ще мигрира от Windows към Linux

Политическо споразумение в Мюнхен предвижда замяна на Windows с Linux в администрацията
(снимка: CC0 Public Domain)

Новоизбраните власти на Мюнхен подготвят план за преход към използване на операционни системи и софтуерни продукти с отворен код на компютрите в администрацията, съобщи ZDNet.

Това не е първата подобна инициатива. Преди няколко години властите в Мюнхен преминаха към отворената платформа Linux, но по-късно върнаха служителите в администрацията на Windows. В поредния опит за миграция служителите в някои ведомства ще се откажат от използване на Windows и офис пакета Microsoft Office.

„Там, където това е технически и финансово осъществимо, градът ще се съсредоточи върху отворените стандарти и безплатния софтуер с отворен код. Ще се придържаме към принципа „публични пари, публичен код”, се казва в наскоро одобреното коалиционно споразумение между Зелената партия и социалдемократите.

В съответствие с това, докато въпросът не засегне поверителни или лични данни, изходният код на софтуера ще бъде отворен, гласи още споразумението на новоизбраните политически сили.

Решението на градските власти е добре прието от поддръжниците на софтуера с отворен код. „Ние сме много доволни, че властите започнаха да говорят за принципа „публични пари, публичен код”, заяви представителят на Европейската фондация за свободен софтуер, базирана в Берлин – Алекс Сандър.

Той обаче коментира пред ZDNet, че досега властите са обявили само планове за бъдещето, без да споменават конкретни срокове на проекта за преход към софтуер с отворен код.

За първи път властите в Мюнхен започнаха да прехвърлят служители към софтуер с отворен код през 2003 г. Проектът се реализира в продължение на десет години, но само една година след неговото приключване започна обсъждане на възможността за връщане към Windows.

Коментари по темата: „Мюнхен пак ще мигрира от Windows към Linux”

добавете коментар...

 1. ха

  “Фофу президент”, “Фофу президент”, “Фофу президент”! Той разбира проблемите на хората…

 2. Linux guy

  Еми поне опитват… А има толкова немски фирми които биха им помогнали с мигрирането.
  В някои държави бяха наели компания да им помогне да минат на openBSD и определено не са се върнали назад.

 3. 112

  Явно не се учат от грешките си. Пак ще пробват Линукс и пак ще се върнат на Уиндолс.
  Евала обаче че се опитват да спестят средствата на данъкоплатците.

 4. The MadMan

  Аз съм израстнал с Уиндоус и ме научи на това как да работя с компютър, но това че предлагат много ненужни неща ме накара да мина към Линукс

 5. The MadMan

  Аз съм израстнал с Уиндоус и ме научи на това как да работя с компютър, но това че предлагат много ненужни неща ме накара да мина към Линукс, но все пак, Уиндоус и Линукс са върхът

 6. Kali Linux

  Предпочитам Linux пред шибания windows

 7. Anonymous

  Добре, че се отървават от шпионската операционна система windows.

 8. izi

  стой си при микрософтшит и си мисли, че знаеш нещо за работата с компютър 😀
  не случайно хората преминали веднъж на Linux или OSX не искат да видят дая пародия на OS…
  не че нямаше и сносни неща XP след SP2 беше доста добре а след SP3 с подходящи настройки си беше сравнително читав да върши работа на 90% от потребителите… 7цата след SP1 също брше читава преди да и наблъскат телеметрия и непрекъснатите подканяния за “ъпгрейд” към 10ка….
  понеже плюеш линукс –
  защо ли там не е нужна антивирусна и не ти трябва да сменяш 5-6-7-8 годишния си лаптоп/компютър? особенно при положение, че продължава да си работи безпроблемно за разлика от любимия “микрошит” 10 при който дори само OS-то товари системата толкова, че и един офис не работи нормално без да се бави 😀

 9. Фофу

  Ей, хайде бре линуксаджийчета, скачайте и почвайте да цвилите. Споменаха Линукс и то преди повече от 12 часа.

Коментар