Qualcomm готви чипсет за евтини Windows лаптопи

Qualcomm вече предлага платформа за Windows лаптопи и това е Snapdragon 8cx, а сега подготвя ново решение за бюджетни ноутбуци с поддръжка на мобилни мрежи (снимка: Qualcomm)

Разработчикът на мобилни чипове Qualcomm подготвя хардуерна платформа за евтини ноутбуци, съобщават специализирани технологични издания, позовавайки се на изявление на Дон МакГуайър, вицепрезидент на компанията.

Става въпрос за портативни компютри под управление на Windows, които имат вграден модул за връзка с мобилни мрежи. Така потребителите ще  получат достъп до интернет навсякъде, където има покритие с мобилна мрежа.

Qualcomm вече предлага платформа за Windows лаптопи и това е Snapdragon 8cx, която обединява осем 64-битови ядра Qualcomm Kryo 495 и графичен ускорител Adreno 680. Чипът поддържа безжични връзки Wi-Fi 802.11ad, 802.11ac Wave 2, 802.11a/b/g и 802.11n, както и Bluetooth 5.0.

Новият продукт на компанията вероятно ще се нарича Snapdragon 7cx. Твърди се, че Windows лаптопите на негова основа ще се продават на пазара за около 300 долара.

Очевидно, в сравнение със Snapdragon 8cx, новата платформа ще има по-ниска производителност. Очаква се Qualcomm да представи официално чипсета Snapdragon 7cx в близките няколко месеца.

Коментар