Виетнам измисли нова роля на танковете T-34

„Обезглавеният” Т-34-85 има нова роля – машина за евакуация от бойното поле
(снимка: Lee Ann Quann / Twitter)

Освен за скрап старата военна техника може да се използва и за други цели. Нагледен пример за това дават виетнамците, които са намерили смислено приложение на танкове от 60-те години на миналия век.

Т-34-85, доставян от Съветския съюз през 60-70-те години, бяха един от основните танкове на виетнамските въоръжени сили. Те се биеха с американците, с войските на Сайгон, участваха също в битките с китайците през февруари-март 1979 година.

По-късно тази вече остаряла техника започва да се изтегля в базите за съхранение, но все още малък брой продължава да служи в крайбрежните отбранителни части, отбелязва „Российская газета”.

Куполът на някои от тези танкове е отстранен и след това монтиран като неподвижна огнева точка. Самите танкове пък са превърнати в бронирани машини за евакуация и артилерийски влекачи, става ясно от публикация на Lee Ann Quann в Twitter.

Освен това танковете са приспособени за транспортиране на ранените от бойното поле. За целта на покрива на корпуса са монтирани специални надстройки, а отстрани има контейнери за оборудване.

Танкове Т-34-85 с премахнат купол все още намират приложение във въоръжените сили на Виетнам
(снимка: Lee Ann Quann / Twitter)

Разбира се, такива необичайни „линейки” едва ли са удобни, но те са способни да минават там, където медицинската колесна техника не може. Нещо повече, бронята им осигурява добра защита срещу куршуми, включително от картечници с голям калибър, както и от мини и фрагменти от снаряди.

По-рано се появиха информации, че бронетратспортьорът BTR-152 е модернизиран за подпомагане на мироопазващите операции на ООН във Виетнам. Доработен е корпусът, инсталирани са нов двигател, система за видеонаблюдение и климатик. В момента BTR-152 изпълнява специални мисии в Южен Судан.

Коментари по темата: „Виетнам измисли нова роля на танковете T-34”

добавете коментар...

  1. Танкист

    Бай Гошо. Още веднъж ама хубаво погледни снимката на въпросните машини по горе!

  2. :o)

    При положение че тоя руски боклук харчи 200 на 100 литра , незнам колко е изгодно да се ползва за превозно средство?

    А това че имало защита от картечници и снаряди? Т.е. очаква се при евакуация от някакво бедствие някой да стреля по линейките? 😀
    Логика брат!

  3. Gero

    Още през 70-те години в България се използваха за това. Бях мерач на Т-34 85 в 66-ти танков полк на 17-та бронетанкова дивизия.

  4. Другари джендър

    Май си карал Панцер4 в БНА

  5. Гого

    34.а е

  6. Anonymous

    Не си разбрал Гошо – това е танк Т34-85 с премахнат купол

  7. БАЙ ГОШО

    Какъв танк Т34. Това е МТЛБ. две години го карах.

Коментар