Това ни чака: хуманоидни домакини, AI домашни любимци…

Домашни любимци и роботи ще съжителстват с хората в бъдещия дом
(снимка: Samsung)

Хуманоидните роботи са основен елемент на повечето изложения от последните няколко години и, ако трябва да сме откровени, вече не впечатляват никого. Те са любезни и общителни домакини, могат да говорят, да упътват хората, да представят нови продукти.

Поради пандемията на коронавирус, изложението CES 2021 се проведе изцяло виртуално. Там всяка година дефилират технологиите, които следва да се появят в ежедневието ни след не много време. Е, тази година форумът ни представи редица впечатляващи роботи: хуманоидни домакини и роботи, оборудвани с UV-C за дезинфекция, домашни любимци с изкуствен интелект и други подобни.

„CES 2021 е различен, точно както всички събития по време на тази пандемия, но установихме, че популяризирането на интелигентните хуманоидни роботи и AI се случва безпроблемно”, казва Джон Рий, старши вицепрезидент и генерален мениджър на UBTECH North Америка, цитиран от Tech Republic. Всички материали, изображения и видеоклипове са достъпни досущ като на физически щанд. Е, разбира се, преживяването не е същото за „посетителите”. Но иновациите са си иновации.

Придружители и санитари

Роботите-хуманоди вече добиват все по-реалистичен вид, изпълнявайки прости „човешки” задачи. На CES 2021 имаше множество приложения за роботи-санитари, които могат да щъкат из болниците и да дезинфекцират помещенията. Най-често за целта се използва 360-градусова UV-C лампа ADIBOT-A за дезинфекция на повърхностите. Техниката е приложима още за училища и детски градини, офиси, фитнес зали и вагони на влаковете и метрото. Подобни роботи са оборудвани с технологии като LiDAR, камери, сензори за движение и ултразвукови сензори.

Робот-санитар изпълнява ролята на 360-градусова UV-C лампа за дезинфекция
(снимка: UBTECH)

„Тази пандемия и потенциалната поява на други вируси извън пандемията изместиха фокуса ни, за да помогнем с дезинфекцирането зони, които може да нямат добра вентилация, или да избегнем използването на силни химикали – а и да спестим човешки грешки. Ние виждаме дезинфекциращите роботи като необходимост за бизнеса и училищата, за да могат да отворят врати отново безопасно и да останат отворени за години напред”, казва Рий.

AI домашни любимци и STEM комплекти

Наред с роботите-санитари на CES имаше и други роботизирани представяния, фокусирани върху общуването, включително домашни любимци с изкуствен интелект. Samsung представи редица ботове, включително Bot Handy и Bot Care, които и двата са в процес на разработка.

Bot Handy е роботизирана ръка с изкуствен разум, която помага на хората
(снимка: Samsung)

Bot Handy рекламира многоцифрена роботизирана ръка и използва изкуствен разум, за да вдига обекти с различни форми. Потенциалните му задължения включват подреждане на стаите и сортиране на съдове.

Bot Care пък е замислен да функционира като „роботизиран асистент и спътник”. Той използва изкуствен разум, за да разбира поведението на човека и да напомня на собствениците си важни неща, които са от значение в ежедневната им рутина.

Известен като „AI робот домашен любимец с емоционални възможности”, MOFLIN от Vanguard Industries взе наградата „Best of Innovation in robotics” на CES 2021. Като използва алгоритъм и редица сензори под плюшеното си палто, ботът може „да се учи и да расте, като непрекъснато използва взаимодействията си с околните, за да определя модели на поведение и да оценява заобикалящата го среда чрез сензорите си”, според описанието на наградения продукт.

MOFLIN може да се учи и расте, като непрекъснато взаимодействията с околните
(снимка: Vanguard Industries)

Косматият бот издава звуци, върти се наоколо и е способен да избира „от безкраен брой мобилни и звукови комбинации, за да отговори на хората и да изрази чувствата си”. Очевидно MOFLIN и други подобни хай-тек „създания” ще станат част от нашето ежедневие в близкото бъдеще…

Коментар