Windows 10 за Arm ускорява работата на някои приложения

Arm-оптимизирани Windows приложения ще работят по-бързо на компютри като Surface Pro X
(снимка: Microsoft)

Microsoft съобщи наскоро, че подготвя нова версия на популярното си приложение за сътрудничество Teams за Arm64-базирани компютри от рода на Surface Pro X, наред с Arm64 версии на Chromium браузъра Edge и Visual Studio Code (VS Code). Това са оптимизирани приложения, които ще работят по-бързо и ще използват по-малко енергия на батерията, в сравнение с емулираните приложения, компилирани за чипове Intel.

Миналия месец, на конференцията Ignite 2020, Microsoft съобщи, че Arm64 версията на Teams „идва скоро”. И ето, че новото приложение беше обявено без много шум от старши продуктовия мениджър на Microsoft Бил Вайденборнер в LinkedIn.

Като „нейтив” приложение за Arm64, новата версия на Teams работи на Surface Pro X без никаква емулация – така, както версията за x86. Нещо повече, потребители съобщават в Reddit, че Arm64 версията е „по-стабилна” от 32-битовата x86 версия на Teams.

Малко преди старта на Surface Pro X, Microsoft обяви, че Windows за Arm ще може да изпълнява x64 приложения с x64 емулация. Тестова версия дори се появи в Windows Insiders през ноември. Не е ясно обаче кога Microsoft ще направи x64 емулацията общодостъпна за Windows 10 за Arm.

Windows за Arm, разбира се, изначално поддържа приложения за Arm, вкл. Arm64 версията на Teams. Но досега се поддържаха само 32-битови Intel (x86) приложения чрез емулация, докато 64-битовите приложения не можеха да работят в Windows на устройства Arm, поради липсата на x64 емулация, отбелязва ZDNet.

Microsoft също иска да гарантира, че съществуващите приложения ще работят с Windows 10 и Microsoft 365 Apps на Arm 64 чрез фирмената програма App Assure. Освен това компанията си сътрудничи с екипи на Acer, HP, Lenovo, Samsung и Surface, за да внедри в Windows 10 за Arm иновации от своите партньори.

Surface Pro X с новия процесор SQ2, съвместно проектиран от Microsoft и Qualcomm, се предлага за $1499 с операционна система Windows on Arm Home. Моделът разполага с 16GB RAM и 256GB сторидж. Surface Pro X със същите спецификации и Windows on Arm Pro струва $1599.

Коментар