TikTok уверява, че сървърите ѝ са отделени от Bytedance

TikTok изглежда ще се пригоди към изискванията на американските власти
(снимка: CC0 Public Domain)

Министерството на търговията на САЩ е направило някои неверни твърдения относно политиките и практиките на TikTok за сигурност на данните, заяви главният служител по сигурността (CSO) на компанията Роланд Клотие.

Бележка, издадена от Министерството на търговията през септември, очертава конкретни опасения относно сигурността приложението. Твърди се, че TikTok не е отделен от системата на компанията-майка – китайската Bytedance – и споделя с нея „функционалност, включително съхранение, вътрешно управление и алгоритми (частично)”.

Раланд Клотие обаче заяви в нов съдебен документ, преди предстоящото изслушване в съда на окръг Колумбия в САЩ, че министерството греши за това как приложението съхранява и защитава потребителските данни.

От гледна точка на софтуера обаче TikTok е „напълно отделен” от Bytedance. Това означава, че двете компании имат отделен график за поддръжка на своите изходни кодове.

Министерството също така е описало неправилно как TikTok съхранява американски потребителски данни, според Клотие, цитиран от Gizchina. Бизнес меморандумът твърди, че TikTok наема сървъри от Alibaba Cloud в Сингапур и China Unicom Americas (CUA) в САЩ, което представлява „значителен риск”.

CUA предоставя на TikTok пространство за центрове за данни – сгради и електричество, но не и сървъри, пояснява Клотие. Според него, Bytedance притежава и управлява всички сървъри в съоръженията на CUA.

Когато TikTok наеме сървърно пространство от друга компания, това не означава, че тя има достъп до собствената информация на TikTok, твърди Клотие. По неговите думи, потребителските данни са криптирани в хранилището и фрагментирани, което означава, че са разделени на парчета на няколко сървъра.

В допълнение, Клотие казва, че остарелият изходен код с китайски IP адрес е елиминиран от старата версия на приложението TikTok. Грешка, която позволява достъп до съдържанието на клипборда на потребителя на TikTok, също е била отстранена, както и антиспам програмата с достъп до данните в клипборда.

TikTok попадна в центъра на скандалите между САЩ и Китай. Компанията направи някои значителни корекции, за да избегне забрана да оперира на територията на САЩ. В тази връзка беше сключена сделка с Oracle и Walmart.

Изглежда, че засега забраната за TikTok ще бъде задържана. Компанията отговаря и на много от изискванията на правителството на САЩ. Изслушването на Министерството на правосъдието на САЩ по обжалването на заповедта ще се проведе на 4 ноември.

Коментар