Какъв телевизор ни трябва? Размерът има значение

За да видите всички детайли в изображение 4K или 8K, трябва да сте много близо до телевизора
(снимка: CC0 Public Domain)

Колко голям телевизор трябва да купите? 32-инчов? 50? 65? 85? По-голям? Днес има телевизори в почти всеки размер, който можете да пожелаете, и за почти всеки бюджет. Освен ако не сте ограничени от пространството, можете да се сдобиете с по-голям телевизор, отколкото бихте предположили. Възможно много по-голям.

Краткият отговор на въпроса в заглавието е прост: Станете толкова големи, колкото можете да си позволите, е съветът на Джефри Морисън от CNET. По-дългият отговор зависи от вашата стая, разстоянието от местата за сядане и приемането на каквито и да било съвместни решения за съжителство.

Препоръчителни размери

Ако попитате професионалистите, те ще ви кажат да измерите разстоянието от мястото на сядане до телевизора, за да определите идеалния размер на екрана. Колкото по-далеч седите, очевидно, толкова по-малък ще изглежда вашият телевизор. Идеалното е да имате екран, който запълва определено количество от вашето зрително поле, макар че е дискусионно колко е „идеалното”.

THX препоръчва, например, да умножите разстоянието от мястото на сядане (в инчове или сантиметри) по 0,835. Това ви дава препоръчания диагонал на екрана. Така че, ако седите на около девет стъпки от телевизора си (108 инча), THX препоръчва екран с диагонал приблизително 90 инча. Така че да, този голям 65-инчов телевизор, който гледате, не е „твърде голям”, поне що се отнася до THX.

Обществото на филмовите и телевизионни инженери препоръчва ъгъл на гледане от 30 градуса, което е доста по-малко от THX. За да съответствате на препоръката на SMPTE, умножете разстоянието от мястото си на сядане по 0,625. Така че, като се има предвид примерът с деветте стъпки, това означава телевизор около 68 инча (в този случай 65- или 70-инчов модел е удачен избор).

Въпреки че това са добри насоки, не ги приемайте като твърди правила. Много лесно е да се хванеш на игра с числа, докато реалността е далеч по-сложна. Има допълнителни фактори в играта.

4K и 8K резолюция

Почти всички нови телевизори имат Ultra HD 4K резолюция. Нарастващ брой вече са с 8K. Само най-малките и най-евтините модели все още са HD (1080p или 720p).

За да видите всички налични детайли в изображение с разделителна способност 4K или 8K, трябва или да седнете много близо, или да имате много голям телевизор. Всъщност, ако седите на девет метра разстояние, дори „големите” телевизори все още са твърде малки, за да видите цялата резолюция, на която са способни.

Или казано по друг начин, разделителната способност на следващия ви телевизор ще бъде достатъчна, освен ако не седите много близо или не си вземете изключително голям телевизор (над 100 инча). Така че, да, не се нуждаете от 8K телевизор.

Обратната страна на медала е, че при по-нискокачествено съдържание големият телевизор ще разкрие повече недостатъци. Ако забележите видео шум или други проблеми, когато гледате предавания и филми на текущия си телевизор, по-голям модел ще покаже тези недостатъци още повече. Зрителите с орлови очи, които искат по-голям телевизор, също трябва да търсят по-добро видео, например 4K стрийминг и Blu-ray.

Доминиране в стаята

Другият основен фактор, който трябва да се има предвид, може да се нарече „доминиране в стаята”. Колко голям трябва да е телевизорът, преди тази очертаваща се черна правоъгълна плоча да стане единственото нещо в стаята? Този фактор определено е субективен.

Тъй като някой, който е имал в къщата си проекционен екран с ширина 12 метра в продължение на повече от десетилетие, ще иска да вижда всеки ден и големия екран на телевизора. Един 80-инчов телевизор може лесно да доминира в пространството. Монтирането на стена може да помогне малко, но вашата стая рискува да се превърне в стаята на телевизора.

Ако имате някакви съмнения, опитайте да изрежете и залепите картон с размера на телевизора, за който мислите, и да видите как той изглежда в стаята ви. Може да искате да го изрисувате или да сложите малко черен плат върху него. Ето как ще изглежда телевизорът, когато е изключен (независимо от функции като Ambient Mode на Samsung).

Може би това не ви притеснява, но за някои е притеснително. Знайте, че след като телевизорът всъщност е там, той ще бъде много по-страхотен от картона и вероятно по-ярък. Също така ще изглежда много по-голям. Със сигурност зависи от вашата стая, декора и мненията на другите, които споделят тази стая.

Отвъд възможното

Препоръчително е да не се „абонирате” за установените „правила” за разстояние и размер на екрана. SMPTE и по-малките THX числа са твърде предубедени към телевизията. Те силно подценяват това, което се постига лесно с модерните технологии от тези, които искат повече. Можете да станете много по-големи, отколкото предполагате, че е възможно.

Коментари по темата: „Какъв телевизор ни трябва? Размерът има значение”

добавете коментар...

  1. кло

    *********
    Просто е ДИАГОНАЛА Х 3 е разстоянието

  2. Лош

    Истината е една.1 към 3

  3. Shokwave

    Това, което аз знам е, че оптималното разстояние за гледане е 2 до 3 пъти размера на телевизора. Оставям настрана личните предпочитания. Така че 65″ × 2.54 см = 165 см × 2(×3) = 330 (495) см.

  4. Фофу

    Стойчо нещо теорията и смятането малко ме притесняват. Да застанеш на 1,65 метра от какъвто и да било 65 инчов телевизор все си мисля, че след има няма час очите ти ще са на понички

  5. Anonymous

    Истината че в бъдеще никакви телевизиро няма да ни трябват. Дори сега има хора без телевизори.

  6. Стойчо Караилиев

    Всичко е много по-лесно като се даде точната формулировка, но тогава няма да има толкова дълга и безсмислена статия.
    1инч=2,54см.
    * HD телевизори – 1,6 x размера на телевизора; пример: 1,6×65инча=104инча×2,54=2,64метра минимално разстояния за гледане на 65 инчов HD телевизор.
    * 4K (или по-популярни като UHD и QLED) – 1,0 x размера на телевизора;
    пример: 1,0×65инча=65инча×2,54=1,65метра минимално разстояния за гледане на 65 инчов 4K телевизор.

  7. Пешо

    И какво сега за 5 метра растояние,трябва да си купя 165 инча телевизор.

  8. Сърдж

    Необучен човек не може да направи разлика от HD 4k 8k на разстояние около 1,15 см и екрана, и то на съответното съдържание, и абсурд от 4м да речем, физика, а колко такива канала имате в кабелната си, или на запис……така че не връзвайте на рекламни трикове…..мда

  9. Боян

    Някой нещо за различните фокусни възможности на двата пола? Прочее, ако ти се налага да въртиш глава , докато гледаш, значи си се надценил.

  10. Фофу

    Миро като не искаш да си колония, вземи напиши ти статия, а не чакай колониситите да ти пишат статии и после да рИвеш. И ползвай с СИ еденици. Но тогава пък ставаме френска колония, защото повечето еденици мерки се съхраняват в Севър. Брей много сложно стана.

    Хайде спри с малоумията и няма да е толкова сложно.

  11. Специалист

    Телевизор се гледа от разтояние 3 до 5 пъти диагонала на екрана. Всичко друго са глупостите на пишман разбирачи и драскачи.

  12. Anonymous

    Телевизор се гледа от 3 – 5 пъти диагонала на екрана,всичко останало са глупостите на пишман специалисти и писатели.

  13. Миро

    Сега да почна да пресмятам стъпки и инчове в сантиметри и метри ли? Като пишете статия на български, то напишете я така, че да я разберем. Или наистина сме колония на САЩ?

Коментар