Дрехи правят човека невидим за AI камерите

Стремежът към невидимост се засили с масовото навлизане на технологиите за наблюдение
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователски екипи от цял свят отдавна се опитват да направят човека невидим, използвайки различни технологии. Има известни постижения в тази област, но със съмнителни перспективи за масово използване на технологията. Поредна разработка за невидимост идва от Китай.

Група студенти от университета в Ухан реализираха проект, който спечели голямата награда в първия конкурс за иновации в киберсигурността, спонсориран от Huawei, съобщи Vice. „Купата на Huawei“ беше присъдена за разработката на облекло InvisDefense, което прави човека невидим за системите за разпознаване с камери, базирани на изкуствен интелект.

Дрехите за невидимост могат да се използват както през деня, така и през нощта. Специален камуфлаж заблуждава AI, когато анализира изображения от камери във видимата и инфрачервената светлина. През деня това е проста шарка върху дрехите, а през нощта – топлогенериращо окабеляване върху дрехите, нанесено по определен начин.

Дрехите InvisDefense пречат на AI камерите за наблюдение да разпознават хората
(снимка: Wei Hui)

Според разработчиците на InvisDefense, те са преследвали две противоположни цели. От една страна, наблюдението на хора е достигнало такъв мащаб, че вече е невъзможно уединение. От друга страна, има вратички в системите за сигурност, които престъпници могат да използват за незаконни цели. InvisDefense и други подобни решения не трябва да пречат на работата на правоприлагащите органи, но могат да спрат събирането на данни за хората с недобросъвестни цели.

Дрехите InvisDefense са тествани от студенти в системата за проследяване в университетския кампус. При използването им точността на разпознаване на системата намалява с 57%. Това е нелош резултат, който може да бъде подобрен допълнително.



Но дори и в сегашната си форма облеклото InvisDefense е използваемо, а разработчиците се надяват, че ще могат да го пуснат в продажба на цена от 500 юана за комплект ($71). В бъдеще групата възнамерява да разработи подобен камуфлаж за обекти и превозни средства, както и да помисли за решение срещу сателитните системи за проследяване.

Коментар