Китайско „невидимо наметало” скрива обекти от спътниците

Напредъкът в технологиите прави земните обекти невидими за спътници-шпиони
(снимка: CC0 Public Domain)

Военни експерти от Инженерния университет на Китай в Сиан разработиха тъкан, която може да скрие наземни цели от шпионски сателитни радари. Тъканта може да се разтяга, огъва и приема всякаква форма, въпреки че на радарните екрани отражението от нея няма да се различава от това на равна земна повърхност.

Военните спътници в радиообхвата са в състояние да различават обекти на Земята с размерите на кутия за обувки. Нито лошото време, нито тъмнината могат да попречат на това. Използването на стелт технологията от самолетите за камуфлаж на оборудване на Земята няма да работи. На фона на земната повърхност техниката е лесно различима, което се улеснява и от специалните радарни технологии за сканиране под различни ъгли и в различни диапазони на дължини на вълната.

Новият метаматериал, залегнал в основата на „наметало-невидимка”, обещава да скрие оборудването от космическите радари с 80 процента надеждност, съобщи за разработката South China Morning Post.

Материалът, създаден от китайски учени, се състои от няколко слоя. Най-горният слой представлява тънка тъкан с печатни електронни схеми, които могат да манипулират електромагнитните вълни. За отпечатването е използван 3D принтер. Тъй като противодействието е в милиметровия диапазон със съответните размери на елементите, за това не са необходими литографски скенери.

Останалите слоеве са комбинация от пластмаса и метал. Задачата на мета-тъканта е да имитира отражението от покрит обект със сложна геометрична форма, например резервоар, като отражение от равна земна повърхност.

В същото време учените подчертават, че новият материал крие обекти само в обхвата на радара. За пълна защита срещу засичане е необходимо да се използва и камуфлаж за прикриване в оптичния обхват, както и защита срещу засичане в инфрачервения обхват. Няма универсално решение, но настоящата разработка е значим напредък.

Коментари по темата: „Китайско „невидимо наметало” скрива обекти от спътниците”

добавете коментар...

  1. Ket

    “литографски скенери” няма смисъл, нещо друго трябва да е

Коментар