Надпреварата да технологизираме съня

Роботът за сън помага на хората да се отпуснат и заспят дълбоко
(снимка: Somnox)

Изглежда много хора по света имат проблеми със съня – или поне така изглежда, ако съдим по пороя от предложения за технологии за по-добър сън, които дефилираха на изложението CES 2021. Технологии за сън има за всякакви възрасти. Предприемачи и лекари са се обединили в създаването на продукти за неспокойни бебета, за възрастни, които не могат да се отпуснат достатъчно, за да спят, и за старци, които стават твърде често през нощта.

Датска компания Somnox е разработила „робот за сън”, който помага на хората да се отпуснат и да заспят с помощта на дълбоко дишане. Както други подобни устройства, роботът се свързва със смартфон приложение и пуска приспивна музика или бял шум. Направен е с формата на мека възглавница, която човек може лесно да гушка в леглото си.

Наречен „Изгрев”, един монитор за съня пък мери колко качествено спим. Джаджата тежи три грама и се монтира на брадичката, за да записва съня и да диагностицира сънна апнея (опасно състояние при хората, които хъркат, когато дишането спира за продължителен период от време).

Малкият монитор приляга на брадичката на човек, точно под устата, за да проследи хъркането, многократното събуждане през нощта и безсънието. Хората могат да използват системата у дома, вместо да отидат в център за сън.

Но амбициите на иноваторите не спират дотук. Едни от тях са измислили „смарт-легло”. Това е регулируемо легло, което служи като „команден център за интелигентния дом” и същевременно „уелнес технология”, съобщава Tech Republic. Ако се чудите какво значи това – легло, което може да командва целия „интелигентен доми”.

Приложението, което върви с кревата, се свързва с други интелигентни домашни уреди и им възлага задачи. Освен това леглото има вградена „звукова лента” – по същество аудио-колонка, която предлага музика за медитация и звукова терапия.

Подобни умни постелки са способни да следят качеството на съня на възрастни и деца
(снимка: ForeAider Z)

Наред с това на CES бяха показани и други умни легла, които управляват осветлението в спалнята така, че да създават приспивна обстановка. Някои от моделите имат сензори, чрез които „разбират” кога човекът се движи и по това преценяват качеството на съня му.

Друга иновация от технологичното изложение се оказа „умен” топ-матрак, който може да охлажда леглото и познава предпочитанията на спящия човек относно температурата на постелките си. Наречена „умна система за сън”, технологията включва топ-матрак, контролен блок и приложение, което охлажда леглото до каквато температура иска неговият собственик. Тази система използва вода, за да се направи така, че мястото за спане е с подходящата температура – в диапазона от 15 до 46 градуса – и се предлага в размери „Аз” и „Ние” съответно за един или за двама души.

За най-възрастните пък е предназначена ForeAider Z – „умна постелка за сън”. Проектирана е да следи движенията и микро-движенията на спящия човек, за да следи качеството на съня за старците. Проследява не само движенията, но и пулса и честотата на дишането.

Умната люлка на Cradlewise облекчава живота на родителите на неспокойни бебета
(снимка: Cradlewise)

За неспокойните бебета пък има „умна люлка”. Cradlewise smart crib е смарт-кошарка, която съобщава на родителите кога бебето се е събудило, а ако е нужно то да поспи още, го люлее посредством движение на матрака нагоре-надолу. Кошарката има, разбира се, бебефон, видео-наблюдение и дори модул за нощно виждане на детето. Чрез графики родителите могат да проследяват качеството на съня на бебето и да видят статистика колко време е прекарало в сън за дадено денонощие или пък за седмица.

Технологиите за добър сън бяха голям хит и на CES 2020. Тогава отново бяхме свидетели на безброй умни гривни, които следят пулса и движенията по време на сън, смарт очила за спане, „интелигентни” матраци, безброй аудио-колонки за приспивна музика и бял шум, умни възглавници със сензори, хитри технологични тапи за уши и какво ли още не.

Коментари по темата: „Надпреварата да технологизираме съня”

добавете коментар...

  1. Бабел

    Библиотека Галактика /198..г.- Онирофилм, италиански разказ за програмиране на съня и избор на теми за сънища.
    Интересно е, макар че ,според теорията за мозъка и за съзнанието, през нощта се обработва информация на ниво подсъзнание и може би това има важна функция при разни неща.

Коментар