Недостатъчният сън създава рискове в работата

От съществено значение е фирмената култура да насърчава кратките дрямки
(графика: CC0 Public Domain)

Ако включат съня в здравна програма на работното място, компаниите могат да направят служителите по-здрави и безопасни, както по време на работа, така и у дома, коментираха експерти по повод Световния ден на съня, който тази година е на 19 март.

Седем или повече часа сън са необходими, за да се поддържа оптимално здраве.   Проучванията на „Американска академия по медицина на съня и Общество за изследване на съня” обаче показват, че около една трета от възрастните не получават достатъчно сън, а това може да попречи на служителите да са в добро здраве и да постигнат целите си за производителност.

Недостатъчното количество сън може да създаде рискове за безопасността при работа по следните начини:

  • лошият сън увеличава риска от хронични заболявания; възрастни, които спят шест или по-малко часове на нощ са по-склонни да страдат от затлъстяване, диабет, болести на сърцето и инсулт.
  • лошият сън забавя времето за физическа и когнитивна реакция, както и нарушава уменията за точност, което увеличава риска от нараняване на работното място.
  • умората и лошият сън допринасят за загубата на производителност.

Работодателите в различните сектори могат да помогнат на своите служители да получат повече и по-добър сън, като повишат здравната култура на работното място.  Експертите по здраве и безопасност от ЛОТ-КОНСУЛТ предлагат 4 съвета, които да помогнат на работодателите да насърчат служителите да оценяват качеството на съня си, което ще подобри здравето и качеството им на живот.

1. Започнете с образование, обучение и оценка

Образование. Включете информацията за съня в бюлетини или в печатни материали, които поставете на видимо място в помещението. Включете препоръки от здравни агенции или лекарски препоръки за това, колко е необходим сънят, за да запазим здравето си.

Обучение. Мениджърите и служителите могат да участват в обучения за разпознаване на признаците и симптомите на умора и да научат какви мерки е необходимо да бъдат предприети, за да намалят свързаните с умора трудови злополуки.

Оценка. Работодателите могат да предложат на служителите достъп до инструменти, които оценяват качеството на съня им и да предоставят целенасочени съвети въз основа на резултатите.

2. Включете специални почивки и стаи за дрямка

Когато работният процес е разпределен на дълги смени или продължава до късно вечерта, кратките дрямки и времето за почивка могат да подобрят здравето и да намалят инцидентите и грешките. Отделете специализирани физически пространства с легла или удобни столове където служителите могат да си почиват. Съставете графици, които позволяват почивки.

От съществено значение е фирмената култура да подкрепя и активно да насърчава тези почивки. Често срещан аргумент срещу дрямка е, че преходът от сън към събуждане (известен като инерция на съня) може да бъде дълъг и първоначално да представлява риск. Въпреки това служителите могат да се върнат към обичайната си рутина след кратък (15-минутен) период на възстановяване, особено ако дрямките не са повече от 60 минути.

3. Разпознавайте белезите на умора

Бдителността е от решаващо значение за безопасното шофиране. Всяка пета катастрофа с моторно превозно средство включва сънлив шофьор. Според Американската асоциация за безопасност на транспорта, шофирането в сънливо състояние вероятно е причината за над половината фатални катастрофи сред шофьорите на тежкотоварни превози.

Един от най-ефективните методи за предотвратяване на тези инциденти е да се научат шофьорите как да разпознават умората. За да насърчат служителите да разпознават умората, мениджърите могат да планират ефективно маршрутите им за пътуване и да планират часове за сън на места, които са безопасни за тях.

Вместо да правят почивки, много шофьори разчитат на кофеин и други стимуланти, за да останат будни. Те обаче трябва да се използват с повишено внимание, тъй като има време на забавяне между консумацията и моментът на действие на кофеина. Когато е възможно консумирайте кофеинова напитка веднага след кратка дрямка. По този начин ще възстановите по-лесно своята бдителност.

4. Организирайте работното място, за да увеличите вниманието

Балансът на здравословната работна среда насърчава съня, ако включва акценти в  околната среда, които подобряват бдителността. Имайте предвид поне тези три измерения, когато искате работното място да повлияе на това дали служителите  се чувстват уморени или бодри.

Осветление. Регулирането на яркостта и дължината на вълната може да увеличи  бдителността и да сведе до минимум неблагоприятните ефекти върху по-късното качество на съня. Например, увеличаването на яркостта по време на нощни смени, може да повиши бдителността и да намали умората.

Температура. Поддържането на температурата от 20°С запазва организма бодър. С повишаване на температурата работниците се чувстват по-сънливи.

Шум. Непрекъснатият звук може да действа като стимулант за служителите и е най-ефективен, когато музиката е разнообразна.

Коментар