Прекалената употреба на телефони вреди на съня

Младежите, които прекомерно използват своите мобилни телефони, са по-податливи на нарушен сън, безпокойство, стрес и умора, сочи научно изследване, което ще бъде представено на конференцията SLEEP 2008.

Проучването, чийто автор е Габи Бадре, доктор по медицина и философия в академията Салгрен в Гьотеборг, Швеция, се е съсредоточило върху 21 здрави индивиди на възраст между 14-20 години, които провеждат редовни работни/учебни часове и не страдат от проблеми със съня си.

Участниците в изследването са били разделени на две групи: контролна, съставена от трима мъже и седем жени, и експериментална, обхващаща трима мъже и осем жени. Контролната група провела по-малко от пет телефонни обаждания и/или е изпращала по пет текстови съобщения на ден, докато експерименталната група направила повече от 15 телефонни обаждания и/или изпращала по 15 текстови съобщения на ден. След това на участниците били задавани въпроси по отношение на техния начин на живот и навици за сън.

Според резултатите, при младите хора с прекомерна употреба на клетъчни телефони както за провеждане на разговори, така и за писане на текстови съобщения, има увеличение на нивата на безпокойство, като било отчетено и повишаване на немарливия начин на живот.

Индивидите от втората група започнали да употребяват повече стимулиращи напитки, да изпитват трудности при заспиване и разстроен сън. Те станали и по-податливи на стрес и умора. Поведението им наподобявало повече на майтапчийско, отколкото на сериозно, което предполага забавяне на биологичния часовник.

Пристрастяването към клетъчните телефони става все по-разпространено. Младежите чувстват групов натиск, който ги кара да останат свързани и достъпни помежду си по всяко време.

Децата започват да използват мобилните телефони в много ранен етап от своя живот. Изглежда, че съществува връзка между интензивната употреба на клетъчни телефони и поведение, разклащащо здравословното състояние, като пушене, дрогиране и употреба на алкохол, казва авторът на проучването. Шведският доктор подчертава колко важно е младите хора да се наспиват добре.

От съществено значение е да се увеличи осведомеността сред младите хора за негативните ефекти от прекалената употреба на мобилни телефони, които засягат техния здравословен сън. Сред сериозните рискове за здравето влизат проблеми с концентриране на вниманието, както и познавателни проблеми, добавя д-р Бадре.

Медицината препоръчва младите хора да спят по 9 часа нощно време, за да нямат здравословни проблеми. А от своя страна, американската академия AASM (American Academy of Sleep Medicine) дава следните няколко съвета, които биха помогнали на младежите да получават добър нощен сън: да се установи успокояваща среда за спане; да се избягват преди лягане храни или напитки, съдържащи кофеин, както и всяко лекарствено средство, в което има стимулант; да не учи за изпит или да се пише домашно нощно време; да няма компютър или телевизор в стаята, където се спи; да не се ляга гладен преди сън, но и да не се яде прекомерно; спалнята да бъде тиха, тъмна и леко хладна; сутрин да се става по едно и също време всяка сутрин.

Коментар