Защо някои потребители на iPhone минават на Android

Макар и пословично лоялни към бранда, потребители на iPhone все пак мигрират към Android
(снимка: CC0 Public Domain)

В света на мобилните устройства има две доминиращи платформи – Android, представена от десетки производители, и iOS, под управление на която работят iPhone смартфоните на Apple. Прието е да счита, че iOS е за по-успелите хора и е разбираемо желанието на някои потребители на Android да сменят платформата. Но не са малко и случаите, когато някой решава да направи обратното – от iPhone да отиде на Android. Каква би била мотивацията в този случай?

Анализатори от SellCell са анкетирали 5000 души на възраст над 18 години, притежатели на iPhone или на Android смартфони от водещи марки, за да изследват тяхната лоялност към бранда и платформата. Оказва се, че когато потребители мигрират от iOS към Android, те не се интересуват особено от наличието на алтернативни магазини за приложения, както се опитват да ни убедят разработчиците, които са недоволни от политиката на App Store, нито пък от разнообразните опции за персонализиране, от безплатния достъп до лаунчери и др. Минават към Android, най-вече заради хардуерните спецификации.

Три са най-често срещаните причини потребители на iPhone да избират Android:

  • Камера
  • Екран
  • Автономност

Звучи много интересно, особено като се има предвид, че iPhone отдавна нямат проблем в нито един от тези аспекти. Но липсата на проблеми като такива не означава, че потребителите не се стремят към най-доброто. А на Android това „най-добро” буквално е в изобилие.

Дисплей. Въпреки факта, че дисплеите на новите iPhone са с наистина високо качество, те все още отстъпват не само на водещите смартфони с Android, но дори и на някои от т.нар. „бюджетни” устройства. И тук не става въпрос за AMOLED дисплеите, които са норма за всеки стойностен Android смартфон. Говорим за честотата на опресняване от 120 Hz, която днес е все по-често срещана. Не е нужно да купувате скъпо Android устройство, за да получите тази характеристика.

Автономност. Новите iPhone модели „живеят” много по-дълго на батерия от своите предшественици. Но ако сравним реалните цифри, тогава повечето от флагманите на Android, благодарение на по-големите си батерии, издържат един или дори два дни по-дълго. Излишно е да споменаваме за скоростта на зареждане.

Водещите iPhone модели се зареждат с мощност 15W. Това е изключително нисък показател, който означава зареждане до 100% за около 60-70 минути. При Android отдавна е норма 65W зареждане, дори за смартфони, които не са в категорията флагмани. Такива устройства се зареждат от 0 до 100% за около половин час.

Камера. Разбира се, камерата е ключова. iPhone така и не стигна до върха на рейтингите на DxOMark, макар че снима добре, като предлага дори и някои усъвършенствани режими. Но фотографските възможности на смартфоните с Android винаги са били по-широки.

Много Android смартфони имат оптично увеличение от 10 и дори 20 пъти, разширени настройки, заснемане във формат RAW и други функции, които или не са налични на iPhone, или са достъпни само в най-скъпите модели.

В крайна сметка именно по-добрите хардуерни спецификации подтикват някои потребители на iPhone, които са запознати и следят технологиите, да мигрират към Android. Между другото, в последните години се наблюдава известно разочарование у феновете на Apple и от хардуера на лаптопите. Започналият преход към собствени M1 процесори в MacBook може би е отговорът на компанията.

Коментари по темата: „Защо някои потребители на iPhone минават на Android”

добавете коментар...

  1. Georgi Zlatarski

    iPhone няма никакъв multitasking а и ние отдавна ви бихме по дисплеи камери по процесори. Още сте в каменната ера с тези ограничени телефони които са само за ало и Чао

  2. Данчо

    Браво!

  3. Данчо

    Браво за хубавия коментар.

  4. комплексар

    Според пишещите аз съм един от комплексарите.Не харесвам андроид и не бих минал към него защото е много смотана операционна система. Примерно …купувам ултра мощен нов телефон с андроид 9 или 10 . След 2 години си оставам с моя Хандроид 10 и програмките който ползвам ми казват искам 11 или 12 и мощния стар телефон поема дългия път към кофата с всичките му не нужни екстри.Моя Iphone 7 след 5 години ще има още нови операционни системи и ще бъде актуален и бърз.Друга причина да съм КОМПЛЕКСАР -добре работеща операционна система без сривове и вируси.С това не може да се похвалят Не комплексарите със свойте Хандроиди.

  5. ха

    Това с “SONY XPERIA PRO” ще го запомня, защото си е начин да се подиграваш на iPhine феновете. Като ми кажат, че виждали андроид и бил по-лош, то веднага трябва да бъдат питани, ама “SONY XPERIA PRO” виждали ли сте???

  6. Гнила ябълка=боклук

    Флагманите с Андроид се изравниха като цена с огризката.
    IOS е супер ограничена и нефункционална. Ебалка в 99% се взема за избиване на комплекси и слабоумие, но не защото е нужен.

  7. Долу iOS

    Най-недъгавата марка телефони е iPhone. Има обаче достатъчен брой комплексари, които държат да ги забележат колко са прости. Успяват, евала им правя. Тази година 2000 за телефон, догодина пак. Колко мозъчни клетки са нужни да се осъзнаете?

  8. 112

    Петима колеги имат iPhone. Двама са доволни, другите го псуват като каруцари. Аз съм със Сони и съм доволен.

  9. Ne kk oi si

    Мисля че засяга най добър е с марка и модел SONY XPERIA PRO едва ли има ау-фон по добър и скъп ?

  10. .

    Да ползваш телефон докато шофираш???!!!
    Надявам се имаш предвид да го ползваш с хендсфри за разговори или да ползваш навигация, ако автомобилът не разполага с такъв. Защото в противен случай ти си опасен за себе си и другите участници на пътя.
    А ако е за споменатите от мен действия, то няма значение с какъв апарат си. И с двете ще си водиш разговори и ще ползваш навигация без проблеми. Отделен е въпроса, че Google maps е по-добрата навигация от Maps на Apple.
    И не, не е важно да ползваш телефон докато шофираш. Важното е да не го ползваш изобщо, дори с хендсфри.

  11. Clansman

    Защото неграмотнико,ромският език е във Факултето. За жалост такива като теб дават акъли за телефони,коли и какво ли още не.

  12. Борислав

    Няма по ограничена система от iOS. Дизайна на айфона не е лош, но само толкова. А откъм удобството на употреба е убийствено зле. Супер неудобно връщане назад, невъзможност да се подреждат иконите както искаш, да не говорим за почти пълната липса на customization. За мен е много важно един телефон да се ползва лесно докато шофираш – айфона е пълна трагедия

  13. propov

    Че кво им е на Самсунг, Хуавей или Сони с качеството? Хлопат ли, фуги ли имат, нещо криво ли? Или пък са им евтини материалите? Точно Айфон въртят една конструкция по 2 поколения и 2 дизайна през 2 години ги превъртат. Заоблен кант, прав кант и нищо ново. Да премиу се усещат,изпипани са. Но кой топ модел Андроид не се усеща също луксозен и скъп, само че и авангарден и иновативен понякога де.

  14. Propov

    Рекламите ги има вече навсякъде. Надникнеш под леглото, и там изкача нещо!Че в Айфона ли да ги няма хахаха!

  15. propov

    Аз пък все се опитвам да направя обратното. IOS ми харесва повече и визуално и като структура ми е много удобна. Също е супер плавна и пъргава, което доказва, че 120 Хц дисплей не е никак необходим. Но въпреки, че постоянно имам актуален Айфон наоколо, също така постоянно удрям на камък с нещо. Елементарно казано, IOS не е достатъчно смартфон, докато Андроид е 100% компютър в джоба. Свалянето и споделянето, даже плейването на медия(не харесва някой формати) при IOS е кошмар. Файл браузъра – отне ми седмици да изтрия папка с файлове, докато премахнах програмата с която се отварят файловете и папката и съдържанието изчезнаха. Ами ако тия файлове ми трябваха?! Трудно се разбира кой файл е в телефона и къде точно е там, или е в някой облак?! Абе IOS е удобна за основните неща, за нормалните погребители. За по взискателните си е Андроид – леко усложнена но с безкрайни възможности.

  16. Куреко

    По голяма глупост не съм чел

  17. Вики

    Моето мнение за Айфон накратко.. това с липсата на български е чиста дискриминация според мен…недопустимо е, като видим какви други езици има..не ми се дават примери с наша съседна страна, където за да ползваш Айфон, след няколко месеца плащаш нещо като данък…..но езика го има…за мен е ужасно всичко това!

  18. Стан

    Аз съм със Самсунг м20, а голямата ми дъщеря е с айфон 7. Като камера не намирам разлика. Като батерия моя държи три дни, тя го зарежда два пъти на ден някой път, покрай онлайн учение то. Моя го взех 350лв, нейния за 750лв. 400лв разлика за една нагризана ябълка.

  19. Радико

    Към надтоящият момент кат гледам айфоните имат само едно предимство но е огромно.Пестят ти времето за разлика от Андроидите където който и сайт да отвориш губиш повече време да преместиш нагоре надолу рекламите от колкото да прочетеш текста.

  20. Калоян

    Всяка ОС ,независимо дали е Андроид или IOS си има предимства и недостатъци. На Ябълките интерфейса чисто визуално е по-красив и поради факта,че само iPhone разполагат с тази ОС ,може да се каже,че е чистата сиситема,докато при Андроид всяка марка добавя нещо от себе си и чист Андроид практически не може да се намери с изключение на Google Pixel,което би могло да доведе до някои бъгчета. Имал съм такъв – телефон Samsung след официална актуализация на ОС отказа да зарежда. От друга страна Андроид е по-дълго актуален. При Apple висчки приложения са за настоящата ОС или една по-ниско,което означава, че след 3 години почти няма приложение, което можеш да инсталираш. При Андроид всички приложения искат ОС 4+ или 6+ и на практика всички са достъпни. Аз имам Samsung S8 ( всеки може да се досети,кога съм го взел) и мога да инсталирам от маркета всичко. А iPhone Х ,който излезе същата година, със сигурност от края на тази и началото на следващата почти няма да може да инсталира нищо от App Store. Това е основната причина да мина на Андроид от IOS. Накрая, но не на последно място – езика. Андроид има български, а IOS няма.

  21. Sol

    Защото ромънски език няма, а има румънски!
    Ехххх, родна реч…

  22. Тор

    Ако не бяха ударили балтия на китайските телефони във САЩ, ябълката щеше да гние по рафтовете

  23. Clansman

    Тая статия е писана от някое ненаиграло се дете. Аз пък ги сменям заради разнообразието от кейсове.

  24. KWZ

    Хубаво нещо са IPhone. Ама не могат да записват телефонните разговори (в аудио файл) затова и преминах на Android. Това е функция, която повечето Android телефони имат вградена. И не ми казвайте, че в новите версии на Android това е невъзможно – повечето производители осигуряват тази функция незаависимо от версията на Android ОС.

  25. Петър

    Защо не се споменава че толкова скъпия айфон няма и никога няма да има български а има ромънски?

  26. Боби

    Iphone пускат един модел с няколко разновидности а при андроида избора е страшно голям. Хората преминаващи към андроид обичат избора искат да имат свобода при избора си. Не искат да бъдат ограничавани от налагането на един модел. Всеки иска да е свободен в избора си и независим изтъквайки за себе си най различни причини да го направи като ето по добра батерия повече възможности бързо зареждане и така нататък. Но като цяло ios e много по добър . Отивате в магазина гледате телефони айфона ви хваща окото но си казвате ААА много скъп ето на и другите модели за хубави предлагат това онова пък за по евтини ще взема андроид. Да така е обаче всички производители на андроид се мъчат да ви убедят че ей го на нашия телефон има тва онова и предлага много неща за по ниска цена . Да ама не . Няма безплатен обяд . Привидно добре изглеждащите андроид модели говоря за най скъпите въобще не могат да се сравнят с качество изработка на топ модела на аппле .не говоря за отделни екстри а като цяло за един телефон . И тук аппле е н1 колкото и да се убеждаваме вътрешно че ето на този модел андроид е най добър. Това го показват и отчетите за продажби за последното тримесечие на аппле . А когато фактите говорят и боговете мълчат.

  27. Ставри

    Моето мнение, че цената на Андроид и Ios е вече изравнена. Какво ми ги прехвалвате тези ябълки. Преди три дена отново минах на Андроид и съм по-доволен.

  28. Anonymous

    Моята съученичка НИКОЛ ПРЕМИНА ОТ АНДРОИД КЪМ ios ТОЕСТ КУПИ НОВ ТЕЛЕФОН ЗАЩОТО ПРЕДИШНИЯТ И ТЕЛЕФОН СЕ БЕШЕ ПОВРЕДИЛ ЗАЩО СИ КУПИЛА ios ТОВА ИЗОБЩО НЕ ГО РАЗБРАХ.

  29. Михаил Станински

    Аз използвам Android и телефона който имам е:SAMSUNG GALAXY A10 ANDROID и моят телефон издържа до 2дни на работа а батерията на телефона ми е с капацитет 3400mAhи издържа 2дни а когато го изключа издържа седмица някой от мойте съученици използват iOS за apple айфон съученичките ми ВАЛЕРИЯ ТЕОДОРА НИКОЛ КОСЬО СЪЩО ИМАТ АЙФОНИ АЗ ЩЕ МИГРИРАМ САМО КЪМ АНДРОИД ЗАЩОТО ИМАТ СТРАХОТНИ КАМЕРИ И СТРАХОТНИ ГОЛЕМИ БАЕРИИ С ГОЛЕМИ КАПАЦИТЕТИ

  30. Боби

    Да поясня в горния пост жена ми е с iphone 12 pro а аз със s21 ultra . Е добър е андроида но като теглим чертата на качество като цяло айфона е топ. Но всичкото това предлагане на андроид кара хората да си мислят че ей на този модел на андроида е по добър дай ще взема андроида виж колко нови неща има . Но се оказва че всички тези нови неща не са така полирани да имат предимство а са просто в повечето случаи рекламни материали.

  31. Боби

    Мисля че хората избират андроид поради това че се предлага ужасно много разнообразие на андроид телефони. Тук хората се подлъгват от това. Лично аз преминах от ios към андроид а жена ми остана с ios. Е по добър е iphone в крайна сметка но това огромно предлагане на андроид ме кара да мисля че може би някой модел на андроид а е най добър но в крайна сметка не е така .

  32. Българин

    Авторът на тази статия…верно ли да започнем спор в коментарите? Това е все едно Левски срещу ЦСКА.

  33. //

    Като се вземат предвид продажбите на Apple за 2020, можем смело да заключим, че май бая повече хора преминават от Android и Windows към “ужасяващите” iOS и macOS.

    Само не разбрах кой маркетингов гений е платил да бъде надрапана тази статийка.

  34. jjj

    Всички андроид фенове, изреждайки недостатъците на айфона, завършват със стон, за “прекалено надута цена”. Очевидно, това е основната им претенция към Епъл.

  35. jj

    Батерията на айфон е супер зле, грозния дизайн, прекалено надутата цена. Това са трите основни недостатъка за мен. Сегашния ми телефон спокойно кара по 2 дни с едно зареждане, а при по-малко употреба и 3-4 дни.

Коментар