Соларни панели захранват общинския басейн в Созопол

170 соларни панела са монтирани на покрива на закрития басейн в Созопол
(снимка: Община Созопол)

Oбщинският плувен басейн в Созопол вече се захранва с възобновяема енергия. Проектът е реализиран със социална инвестиция в размер на 133  000 лв. от Shell и нейни партньори и с подкрепата на Общината.

На покрива на закрития басейн са монтирани 170 соларни панела със съответното оборудване и e осигурено енергийно ефективно осветление. Разчетите показват, че соларната система ще пести 39 000 килограма въглероден диоксид на година и ще произвежда електричество, достатъчно за зареждане на 5 000 000 смартфона.

„Ще намалим и разходите за електричество с над 12 000 лв. на година. Спестените средства ще можем да пренасочим към важни сфери като развитието на спорта и културата в града”, сподели Тихомир Янакиев, кмет на Община Созопол.

В последните четири години Shell и партньорите ѝ са инвестирали близо 2 000 000 лв. в различни образователни и социални проекти в общините по Южното Черноморие.

Компанията си поставя за цел бизнесът ѝ в световен мащаб да е неутрален по отношение на парниковите емисии до 2050 г. или по-рано, по думите на Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Коментар