Европейските градове се заричат да намалят CO2 емисиите

В борбата с изменението на климата градове от цяла Европа се заричат да намалят още повече емисиите си на въглероден диоксид. На церемония в Брюксел на 10 февруари близо 300 града ще обещаят да надхвърлят целта на ЕС за намаляване на емисиите на CO2 с 20 % до 2020 г. Това са големи градове като Мадрид, Хамбург, Лисабон и Будапеща, съобщи Европейската комисия.

Някои градове вече са близо до целта от 20%. Немският Хайделберг е един от най-активните, като е създал агенция, съветваща гражданите как да пестят енергия.

„През последните 10 години намалихме с близо 40% емисиите на въглероден диоксид на общинските сгради“, казва кметът на града Екарт Вюрцнер.

Конвентът на кметовете в Брюксел ще се проведе по време на годишната европейска конференция за устойчива енергия, на която се демонстрират нови тенденции в областта на нисковъглеродните технологии и възобновяемите енергии.

Конференцията е най-мащабната от проявите, провеждащи се в 52 европейски града по време на седмицата на устойчивата енергия (9-13 февруари). На нея се награждават и най-новаторските проекти в областта.

Преди два месеца лидерите на ЕС приеха подробен пакет от мерки за ограничаване на приноса на Европа към изменението на климата. Този план е най-амбициозната реформа в историята на европейската енергийна политика и цели да направи от Европа световен лидер в сферата на възобновяемата енергия и нисковъглеродните технологии.

Цените на енергията в ЕС се увеличиха средно с 15 % през 2008 г., отчасти поради растящото търсене в развиващи се страни като Китай и Индия. Съюзът внася над 50 % от енергията си от външни страни и зависимостта му от тях расте.

Голяма част от енергията идва от Русия, чиито пререкания с транзитните страни нарушиха доставките няколкократно през последните години. Прекъсването през януари тази година продължи почти две седмици.

Очаква се реализацията на плана, приет от ЕС, да помогне за предпазване на икономиката от покачване на цените на енергията и от несигурността на доставките.

Коментар