Дори изключен, смартфонът влошава когнитивните умения

Близостта до смартфона влошава способността на хората да се концентрират
(снимка: CC0 Public Domain)

Задълбочено научно изследване установи, че дори изключен, смартфонът е в състояние да намали умствените способности на хората. Когато е близо до устройството, човек продължава да мисли за него и по-трудно се концентрира.

Изследването на учени от Чикагския университет на практика доказва факта, че смартфонът понижава когнитивните умения на човека, дори когато изглежда, че не би трябвало да има никакъв ефект върху него – например, ако е в джоба или на масата в изключено състояние.

Според учените, в такава ситуация човек продължава да мисли за своето устройство, поради което не може да се концентрира върху деловите си ангажименти. Подобни мисли „изяждат” огромно количество „RAM” в човешкия мозък.

В рамките на експеримента учените установяват, че хората най-малкото си мислят как да не докоснат устройствата си. Това, от своя страна, значително им е попречило да се съсредоточат върху конкретни задачи.

За разсейващото въздействие на смартфона върху човека е показателен и фактът, че най-успешно със задачите се справят хората, намиращи се в стая, в която няма мобилно устройство.

Коментари по темата: „Дори изключен, смартфонът влошава когнитивните умения”

добавете коментар...

  1. flashko

    И аз не съм съгласен. Това са пълни глупости.

  2. Просто...

    …не съм съгласен с обобщението на учените от Чикагския университет.

Коментар