Касперски е нашият Илон Мъск, заяви Путин

Евгений Касперски е пример за руски иноватор, смята президентът Путин
(снимка: Eugene.Kaspersky.com)

Евгений Касперски, основател и мениджър на антивирусната компания Kaspersky Lab, е пример за руски иноватор, един от лидерите в своята област, заяви президентът на Руската федерация Владимир Путин в интервю за ТАСС.

„Имаме Касперски. Мисля, че той не е по-лош в своята област”, каза Путин в отговор на въпрос може ли Русия да предложи пример за подражание като американския бизнесмен Илон Мъск. Според руския президент, Касперски не е единственият такъв лидер, но първо той му е дошъл на ум.

Основателят и ръководител на „Лаборатория Касперски” е един от лидерите в своята област и неговата компания би могла да постигне по-значителен успех, ако не са изкуствените ограничения от страна на други държави, смята Путин.

„Ако не бяха притискали, ако не ограничаваха изкуствено конкуренцията, щеше да е още по-добре”, коментира президентът.

През септември 2017 г. Министерството на вътрешната сигурност на САЩ забрани използването на продуктите на Касперски във федералните власти, заради съмнения, че компанията е свързана с руските специални служби.

Година по-късно, през юни 2018 г., Европейският парламент прие резолюция за засилване на киберзащитата от Китай, Русия и КНДР, която съдържа клауза за ограничаване на използването на софтуер на Лаборатория Касперски като потенциално опасен.

В отговор компанията реши да преустанови сътрудничеството с европейските правоприлагащи агенции, включително Европол.

„В продължение на 20 години защитавахме Европейския съюз, като си сътрудничихме с правоприлагащите органи на ЕС, което доведе до поредица арести на киберпрестъпници. Във връзка с безпрецедентното и необосновано решение на Европейския парламент днес сме принудени да замразим сътрудничеството си с правоприлагащите органи на ЕС, включително с Европол”, написа тогава Евгений Касперски.

Отговаряйки на въпрос относно възможността за създаване в Русия на аналози на електромобилите Tesla, които компанията на Мъск произвежда, Путин припомни, че бизнесменът Михаил Прохоров се опитва да реализира такъв проект, известен като „Е-мобил”.

„Той обеща, показа ми, дори се возих на него, но все още не му се получава”, разказва Путин.

През 2014 г. проектът за създаване на хибрида „Е-мобил” всъщност беше закрит. Всички технологии, дизайнерска документация и изключителни права за ноу-хау, свързани с автомобила, бяха прехвърлени за символичното едно евро на държавния институт НАМИ.

Коментари по темата: „Касперски е нашият Илон Мъск, заяви Путин”

добавете коментар...

  1. J

    до “Българин”
    ти се типичен българин

  2. Българин

    Мъск е един маркетингов образ. Както и още няколко “избрани” да представят колко “велики” са САЩ в технологично отношение. Преди години бяха. Вече не са.

  3. Някой

    Касперски е свободен да си развива продуктите в Русия, ама там не става, защото Русия е продънена от корупция, простотия и мизерия, както става ясно в последния абзац.

  4. Фофу

    Марксист-ленинист прав си, че “Терминът свободна конкуренция отдавна е
    празнословно понятие, лишено от смисъл”.

    Путин отдавна обяви, че са си самодостатъчни и не го интересува как вървят нещата на запад.

    Така, че ако на вътрешният пазар (горепосоченото) понятие има някакъв смисъл си е ваша Марксистко-ленинистка работа.

    Бийте си се в гърдите колкото искате, мен не ме интересува. Точно преди 3 дни гласуваха, че видео наблюдението и лицевото разпознаване не нарушава личните права на гражданите.

  5. КаПуткин

    Пречи му едно степно КГБейско джудже, което е наджифкало софтуера му с всевъзможни способе за следене и препращане на информация

  6. Симо

    Касперски е шпионски софтуер, записват и изпращат юзер акаунтите с паролите на Касперски и на руските служби…Битдефендъра е по як.

  7. Saevar

    @Марксист-ленинист
    сакън, че ся Фофъчка товариша като дойде да обеснява как стоят нещата и ще блокира сайта от nonsense тъпотии….

  8. Марксист-ленинист

    В случая товарищ Путин е абсолютно прав.
    Терминът свободна конкуренция отдавна е
    празнословно понятие, лишено от смисъл.

    “Софтуерът на Касперски” бил потенциално опасен !??

    За кой е опасен – за Нортон Антивирус, за МакАфии или за Windows Defender ?

  9. ха

    Мъск изобщо не се ограничава в някаква много тясна област. Това е разликата му от Касперски.

Коментар