Вредните ефекти от заспиването пред телевизора

Мнозина смятат телевизията за “отлично хапче за сън”, но учените са на друго мнение
(снимка: CC0 Public Domain)

Много лесно е човек да заспи пред телевизора, особено вечер, когато е уморен от работа. Някои казват, че фоновите звуци на телевизионните предавания са отлични хапчета за сън, докато други са сигурни, че това има лош ефект върху качеството на съня. На чия страна е истината?

Проучване сред потребителите в САЩ установява, че 60% заспиват с включен телевизор. Друго изследване показва, че 31% от американците смятат телевизията за „отлично хапче за сън”. Уви, учените са убедени, че заспиването пред телевизора е много лош навик.

Експертите отдавна изследват въпроса дали телевизията представлява риск за качеството на съня. Да, телевизията помага на много хора да се отпуснат, но има няколко научно доказани „странични ефекти” на такова забавление, отбелязва “Популярна механика”.

Нивата на мелатонин намаляват

Мелатонинът е важен хормон, който силно влияе на биологичния ни часовник, регулирайки цикъла сън-будност. Ако нещо наруши работата на този процес, човек развива неразположение или заболяване (с продължително разстройване на биологичния часовник).

Мелатонинът регулира цикъла, насърчавайки съня, а тъмнината насърчава освобождаването на мелатонин, докато светлината намалява производството му. Тъй като телевизионните екрани излъчват светлина, те могат тихо да потискат производството на мелатонин. Това, от своя страна, се отразява на качеството на съня и води до безсъние.

Подсъзнанието продължава да гледа телевизия

Човек може да бъде както съзнателен, така и подсъзнателен. Мозъкът е невероятен компютър, който дори по време на сън остава включен, тоест в „подсъзнателен режим”. Следователно, когато задремете пред екрана, подсъзнанието все още слуша и обработва информация от любимите ви телевизионни сериали. В резултат на това мозъкът ви не получава необходимата почивка.

Също така многобройни проучвания сочат, че това, което гледате преди лягане, се отразява на подсъзнанието и мечтите ви. Ето защо, след като гледате филми на ужасите, през нощта ще се измъчвате от кошмари.

Натрупване на “дълг” към тялото

Научно изследване доказва, че недоспиването „заема ресурсите на организма”. Смята се, че дори една седмица добър сън е невъзможно да компенсира само една нощ с лошо качество. Ако се натрупа недоспиване, ще почувствате хронична умора, сънливост и още повече безсъние.

Повишаване на теглото

Едно проучване разкрива връзката между гледането на телевизия и наддаването на тегло и дори затлъстяването. При хората, които заспиват с включен телевизор, има 17% по-голяма вероятност да качат средно 5 килограма за 5 години. Въпреки че учените не са успели да обяснят на какво точно се дължи това, смята се, че екранната светлина, която влияе върху мелатонина, нарушава метаболизма на организма.

Коментари по темата: „Вредните ефекти от заспиването пред телевизора”

добавете коментар...

 1. Бабави

  Нещастници. Преди сън се медитира.В миналото и в традиционните времена преди заспиване са се казвали молитви.Духът да бъде правилно позициониран.Душата да бъде в синхрон.
  Сега пък тая смрад телевизора с кадрите и внушенията.
  Нямам телевизор повече от 20 г. и съм доволна.
  Ползвам ИН за новини и викторини и за преводача.
  Изобщо не ми липсва телекинезата потайна, научих се да засичам и гадината чип-съвър и ще й бае каймата/тренирана съм в анаграми /.

 2. Anonymous

  дрън дрън та пляс

Коментар