ЕЕГ-слушалка следи здравето на астронавтите на МКС

Слушалка в ухото ще прави постоянна ЕЕГ на астронавтите, за да изследва съня им в космоса (Снимка: Ларс Крус/Университет Орхус)

Да спиш, докато си овързан с кабели за електроенцефалограма, е мъчна работа – тук, на Земята – а още по-трудно би било в Космоса, при нулева гравитация. За да спести това неудобство е проектирана специална ЕЕГ-слушалка.

Устройството с твърд кабел е създадено от екип учени от датския университет в Орхус. Плановете предвиждат уредът да бъде използван на Международната космическа станция от датския астронавт Андреас Могенсен, като част от изследователския проект „Сън в орбита“ („Sleep in Orbit“).

Според учените от университета, лошият сън е най-често срещаното оплакване, съобщавано от хората, пребиваващи на борда на МКС. Сънят им обикновено е компрометиран не само от безтегловната среда, но и от факта, че денят и нощта се диктуват изкуствено, а не от изгрева и залеза на слънцето.

Излишно е да се казва, че ако един астронавт е летаргичен и замаян заради липсата на качествен сън, резултатите от неговото пребиваване в Космоса биха могли да са катастрофални. „Сън в орбита“ има за цел да помогне за по-добро разбиране на проблема чрез анализиране на разликите в моделите на съня на астронавта тук, на Земята, и на МКС.

Слушалката за ЕЕГ ще играе ключова роля в проекта. Тя ще наблюдава електрическата активност в мозъка чрез измерване на незначителни промени на напрежението на повърхността на кожата в ушния канал.

„В наши дни знаем малко за начина, по който астронавтите преживяват съня в космоса. Не знаем много за това как космосът влияе физиологично на техния сън“, казва водещият учен, проф. Пребен Кидмоуз. „Това е едно от нещата, които ще измерим като част от проекта за ЕЕГ-слушалката“.

Коментар