Xiaomi пести разходи с производство на смартфони във Виетнам

Производството във Виетнам пести разходи на Xiaomi и подобрява логистиката
(снимка: CC0 Public Domain)

Китайската компания Xiaomi започна производство на мобилни устройства във Виетнам, което ще ѝ позволи да подобри ефективността на доставките на смартфони на пазарите в Югоизточна Азия и да намали логистичните разходи. Първата партида смартфони с марката на Xiaomi, произведени във Виетнам, вече е навлязла на пазара.

Разходите за логистика и доставка на продукти до пазарите в Югоизточна Азия се увеличиха поради пандемията от Covid-19. За да разреши тези проблеми, Xiaomi се обедини с партньорите си във Виетнам, за да локализира производството, каза говорител на компанията пред Global Times.

Според китайските източници, телефоните на Xiaomi с надпис „Произведено във Виетнам” ще бъдат доставяни на местния пазар в Китай, както и в други страни в Югоизточна Азия, включително Малайзия и Тайланд.

Създаването на производствени линии във Виетнам или другаде в Югоизточна Азия може да намали разходите и да подобри ефективността на доставките за китайските производители на мобилни телефони, предвид потенциала за търсене и относително евтиния труд в региона, коментира технологичният анализатор Ма Джихуа.

В същото време той отбеляза, че въпреки редица предимства на Виетнам, включително трудови ресурси, местоположение и други аспекти, възможностите на страната за производство на продукти от китайски компании все още са ограничени, като се има предвид зависимостта ѝ от Китай за доставка на основно оборудване и части.

Според анализатора, Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) се превърна в най-големия търговски партньор на Китай и по-тясното индустриално сътрудничество между тях ще бъде дългосрочна тенденция за много индустрии, включително производството на смартфони.

Коментар