Проучване: Повечето разработчици на софтуер обмислят да напуснат

Делът на разработчиците с намерение да напуснат е около 80% сред младите, сочи проучване
(снимка: CC0 Public Domain)

Малка изненада: голямото търсене на технически умения и препускащата инфлация повишават заплатите, но и… нивата на напускане. Гладът за ИТ кадри остава голям, фирмите се надпреварват да предлагат екстри и удобства, но развитието на уменията остава проблемна тема.

„Виждаме работни позиции, които остават отворени в продължение на шест месеца или повече“, казва Джон-Дейвид Лавлок, вицепрезидент по изследванията в Gartner, пред CIO Dive. „Виждаме бонуси за наемане, които се равняват на двойна годишна заплата; увеличения на заплатите за определени позиции от 25 и повече процента годишно“.

Глобалното търсене на технологични специалисти остава гореща територия. Служителите с технически опит имат надмощие в преговорите, тъй като компаниите се стремят всячески да запълнят празните места.

Въпреки че някои сектори или компании може да намалят бройките при наемане на нови хора, търсенето на други места ще скочи още повече, прогнозира Тим Хърбърт, главен изследовател в CompTIA. „Последните тенденции в наемането и търсенето на таланти говорят за „широкообхватния характер на технологичната работна сила“, отбеляза Хърбърт.

Конкуренция между работодателите

Техническите служители демонстрират с около 10% по-малка вероятност да останат на сегашните си роли, отколкото служителите, които не са ИТ, според скорошен доклад на Gartner. В проучването на анализаторската компания са запитани 18 000 служители от цял свят, от които 1 755 са в ИТ бизнеса.

В глобален план по-малко от един от всеки трима ИТ кадри казва, че има намерение да се задържи на текущата си позиция, при сегашния си работодател. Сред най-младите кадри делът на хората с намерение да напуснат е най-голям: около 80%. Само един от петима е склонен да остане при настоящия си работодател.

Стратегии за задържане

Увеличаването на броя на отворените работни места за разработчици може да е знак, че компаниите са принудени да променят стратегиите си за набиране на персонал, за да отговорят на нарастващото търсене на софтуеристи, казва Тим Херберт от CompTIA. А това може да доведе до ожесточени войни за наддаване между компаниите и специалистите по подбор на персонал.

В стремежа си да привлекат талантливи и най-вече мотивирани служители ИТ компаниите и ИТ отделите прилагат всякакви техники и изкушения. Така например наскоро голяма софтуерна фирма, отваряйки офис в Торонто, обяви, че предлага на служителите си уелнес програми за целите им семейства, зала за йога в офис-сградата, фитнес-център, както и персонални услуги като маникюр и фризьорство.

Всичко това допълва вече съществуващите удобства като възможност за работа от дома, барче в офис-сградата, зала за игри, зала за дрямка и почивка. Други фирми пък предлагат ваканционни пътувания до екзотични дестинации като езерата Тахо, сърф-екскурзии и други екзотични преживявания.

Криза на уменията

Ситуацията се усложнява още повече от кризата в областта на уменията на ИТ специалистите. Според скорошен анализ на DevOps Institute за способностите и талантите през 2022 г., едва половината от корпорациите имат някаква програма за повишаване, подобряване и актуализиране на уменията на своите ИТ специалисти. Около 27% пък казват, че в момента разработват такава.

В същото време се оказва, че приложението на новопридобитите умения е твърде слабо. Макар че 95% от служителите са придобили нови умения в рамките на последните 12 месеца, едва 33% от тях намират полезно приложение на своите новопридобити способности. Като капак на това има твърде много бариери за придобиването на нови умения в момента.

На въпроса какви са пречките хората отговарят: липса на време (53%), липса на бюджет (47%), липса на предложения (32%). По един от петима посочват, че повишаването на уменията не е основен приоритет за лидерството и че в конкретния момент в компанията е налице акцент върху наемането, вместо върху повишаване на уменията.

Неизмеримият критерий

След всичко това удовлетворението и щастието на работното място остават безкрайно относителни и трудно уловими. Едва 31% от запитаните се самоопределят като доволни от своята работа – цифра, която съвпада с данните от проучването за желаещите да останат при настоящия си работодател.

Останалите обаче са не особено доволни. Сред тях има и значителна част на преживелите прегаряне заради големи натоварвания, съчетани с неефективни процеси и гонене на неясни цели.

Коментари по темата: „Проучване: Повечето разработчици на софтуер обмислят да напуснат”

добавете коментар...

  1. boba

    На ма.ната си – и без това само големи приказки от нищо не ставащите devops

  2. ?

    И като напуснат, къде ще идат?

Коментар