Еко-барака съчетава курник със соларни панели

Съвременният вариант на бунгало има соларен панел, резервоар за дъждовна вода, LED осветление и…. курник (снимка: Лев Сейдл/Pin-Up Houses)

Има такъв конкурс – „Барака на годината“. Като за него е приготвен един луд проект за барака, наречен „Gardenrobe“ – игра на думи, която съчетава „градина“ и „гардероб“. Това е безумен експериментален модел за готова конструкция, който съчетава в едно такива несъвместими функции като слънчева енергия, събиране на дъждовна вода и курник.

„Gardenrobe“ е дълъг 6 м, без да включва курника, което е приблизително колкото контейнерна къща. Ширината му от 1,2 м е само половината от тази на контейнерните домове. Авторът на това лудо обиталище, чешката Pin-Up Houses, твърди, че са необходими около два часа за сглобяване на „Gardenrobe“, докато разглобяването и преместването му също трябва да е сравнително лесно.

Структурата включва миниатюрна зона за отдих – всъщност е подслон с място за сядане – както и склад за съхранение на вещи и малък килер, предназначени за велосипеди и ски. Има още зона за инструменти и гълъбарник на тавана. На покрива е монтиран соларен фотоволтаичен панел. Той би трябвало да осигурява захранване на интегрираното осветление и смарт-устройствата на собственика. Система за събиране на дъждовна вода захранва голям резервоар.

„Тази уникална сграда е изградена от дървени греди и конструкция от водоустойчив шперплат“, обясниха от компанията. „Тъй като „Gardenrobe“ бива закрепен върху земни винтове, той може лесно да се разглобява и сглобява отново, където и да желаете да стои. Това е възможно благодарение на гениална, боядисана в червено рамка, която поддържа лекия покрив, като в същото време осигурява здравина на конструкцията“.

„Gardenrobe“ е прототипен дизайн, за който Pin-Up Houses казва, че е част от текущото им проучване за осъществимостта на „екологично чисти малки къщи от рециклирани материали“.

Коментар