Всички нови автомобили в ЕС ще имат ограничител на скоростта

Новите коли сами ще намаляват скоростта, ако водачът не реагира на предупреждение
(снимка: CC0 Public Domain)

От днес влизат в сила промени в правилата за движение по пътищата в ЕС, съгласно които всички нови автомобили трябва да бъдат оборудвани с електронен ограничител на скоростта, или т.нар. система Intelligent Speed ​​​​Assistance (ISA).

С помощта на свързани с GPS бази данни и камери за разпознаване на пътни знаци системата предлага на водача оптималното ограничение на скоростта и го предупреждава да намали с вибрации или звуци, ако е превишил максимално допустимата скорост. Когато водачът не реагира на предупреждението, системата може принудително да намали скоростта до изискваната, съобщи Mirror News.

Ограничителите на скоростта вече са инсталирани на много превозни средства от производители като Volvo, Citroen, Fiat, Ford, Honda, Jaguar Land Rover, Mercedes, Renault и Peugeot. Водачите могат ръчно да деактивират системата, но тя се активира отново при всяко включване и изключване на запалването на автомобила. Сега, според новите правила, системата ISA трябва да бъде активирана по подразбиране.

Купувачите на нови модели автомобили, предлагани в момента в шоурумите, ще трябва да инсталират системата ISA до 7 юли 2024 г. ЕС твърди, че инсталирането на ISA ще доведе до 20% намаляване на смъртните случаи по пътищата в Европа и с 30% на броя на сблъсъците.

Коментари по темата: „Всички нови автомобили в ЕС ще имат ограничител на скоростта”

добавете коментар...

  1. Иван

    И в България както са наредени знаците 90-60-90-60 на всяка отбивка от главен път, вместо да има разширение на пътя за намаляване, ще е много забавно. А какво се случва, ако живота на някой зависи от това да бъде закаран до болница максимално бързо?

  2. painkiller

    Ще им сложим емулатори, да я спират след палене.

Коментар