Какво се крие зад новото смартфон явление „фабинг”

Има връзка между депресията и постоянното взиране в смартфона, дори когато сме с приятели
(снимка: CC0 Public Domain)

Все по-често в ежедневието си хората проверяват емисиите в социалните медии чрез своите смартфони. Това обаче се отразява негативно на комуникацията на живо, предупредиха американски учени.

От известно време популярност придоби термина „фабинг” (phubbing), или „навикът да бъдете постоянно разсейвани от вашия смартфон, докато разговаряте със събеседника си”. Ново изследване свързва подобно поведение с редица психологически разстройства.

Изследователи от Университета Джорджия, САЩ, посочват много фактори, които могат да накарат хората да игнорират приятелите си, докато се занимават със своите телефони. Учените са открили, че има връзка между депресията, социалната тревожност и засиления фабинг.

Оказва се, че хората с депресия са по-склонни да се ровят в телефоните си, когато са в компания. Хората с невротизъм също имат подобен навик, според анализ на проучването в Science Daily.

Авторите на изследването установяват също, че съгласно Теорията на личностите черти, хората, които имат черта, наречена доброжелателност, са най-малко склонни да се отдават на фабинг в присъствието на своите приятели. Те са по-склонни да проявят сътрудничество, учтивост и дружелюбност в своите междуличностни отношения и социални ситуации.

При тях се наблюдава тенденция да поддържат социална хармония, като същевременно избягват спорове, които могат да разрушат отношенията, отбелязват учените. „В разговорите лице в лице хората с високо ниво на дружелюбност намират фабинг поведението за грубо и неучтиво спрямо събеседниците им”.

Учените смятат, че фабингът е много опасен навик в съвременното общество. Дженифър Съмп, професор в катедрата по комуникационни изследвания в Колежа по изкуствата и науките към Университета Франклин, САЩ, казва, че фабингът може да има ужасни последици, след като хората се върнат към нормалния си живот след пандемията.

„Хората разчитаха силно на телефони и други технологии, за да останат свързани по време на пандемията”, споделя Съмп. „За мнозина поддържането на връзка дистанционно чрез текстови и видео съобщения беше по-удобно, отколкото да правят това лично. Може би за мнозина ще бъде по-трудно да поддържат лични контакти и те ще се отдават на фабинг по-често”.

Коментар