Станали сме по-малко любезни онлайн в пандемията

Личните нападки и негативни коментари онлайн са станали повече през 2021 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Продължаващата пандемия несъмнено е тест за всички. Докато активността и взаимоотношенията на открито намаляват, онлайн ангажираността се увеличава не само в професионалната област, но и в личния живот. Но тя невинаги е положително явление.

Проучване на Microsoft разкри, че онлайн любезността всъщност се е влошила през втората година на пандемията. Анкетирани са 11 067 души от 22 държави. Хората на възраст 13-74 години са споделили мнението си по 21 разпространени онлайн опасности в четири категории – сексуални, репутационни, поведенчески и лични.

Резултатите сочат, че 82% от страните имат по-лоша онлайн цивилизованост по време на пандемията. Само четири от 22-те анкетирани страни показват положителна промяна, а именно Колумбия, Перу, Мексико и Индия. Междувременно страни като Германия, Италия, Полша, Филипини и Унгария показват най-стръмна негативна тенденция.

Само 17% от анкетираните твърдят, че цифровата цивилизованост се е подобрила по време на Covid-19, докато 30% казват, че тя намалява. Тези числа са били съответно 26% и 22% през 2020 г. Междувременно тенденцията за дигитална позитивност – когато, например, хората си помагат онлайн – спада до 56%, в сравнение с 67% през миналата година.

Други важни статистически данни от проучването:

„По-голямо чувство за общност” – спад с 12 процентни пункта, от 62% през 2020 г. на 50% през 2021 г.;

„Хората са по-окуражаващи един към друг” – спад с 8 процентни пункта, от 57% до 49%;

„Хората се събират повече, за да се справят с кризата” – спад с 6 процентни пункта, от 59% до 53%;

„Хората показват своите разочарования онлайн” – ръст от седем процентни пункта, от 60% до 67%;

„Хората са по-малко толерантни” – ръст с 5 процентни пункта, от 54% до 59%;

54% от анкетираните заявяват, че са преживели или са били свидетели на повече лични нападки и негативни коментари тази година в сравнение с 53% през 2020 г.

Тенденциите, разкрити от Microsoft, със сигурност са разочароващи и нещо, върху което да размишляваме и да се опитаме да подобрим като глобална общност, коментира Neowin. Компанията ще представи пълния доклад на следващия Международния ден за по-безопасен интернет, който е на 8 февруари 2022 г.

Коментари по темата: „Станали сме по-малко любезни онлайн в пандемията”

добавете коментар...

  1. Шабан

    Говорите за интелигентните хора за които това е нормално. Я напишете нещо за делиорманските брадати маймуни – основна част от населението в Североизтока.

Коментар