Безос и още трима летяха 10 минути в космоса

Капсулата, с която Джеф Безос влезе в историята като един от първите космически туристи
(снимка: Blue Origin / YouTube)

Джеф Безос, 57-годишният бивш изпълнителен директор на Amazon и основател на компанията за космически туризъм Blue Origin, се почувства астронавт днес. Под живописното разсъмващо небе на пустинята в Западен Тексас ракета New Shepard изведе капсула в космоса с четирима пасажери.

Безос, брат му Марк, легендата на аеронавтиката Уоли Фънк и 18-годишният клиент Оливър Деймен се насочиха към невидимата произволна граница, разделяща Земята и космоса като част от мисията NS-16 .

Приблизително 3 минути след излитането екипажът за първи път изпита безтегловност и докосна ръба на космоса. В прякото излъчване от кабината на капсулата с форма на капка се чуха възгласи „това е страхотно”.

В този мимолетен момент Безос и компания се присъединиха към ексклузивен нов клуб от „комерсиални астронавти”, който преди мисията наброяваше само 10 души. Като цяло, общият брой на хората, които са били в космоса, е само 570. И двата списъка включват братята Безос, Фънк и Дамен, коментира CNET.

Джеф Безос и неговите спътници в историческия полет на New Shepard 
(снимка: Blue Origin / Twitter)

Екипажът от четири души се откачи от местата си, след като New Shepard повдигна капсулата им отвъд стратосферата. Тя достига пикова височина – или апогей – от около 66 мили (приблизително 106 километра) в небето. И след това, почти толкова бързо, колкото се изкачи, започна бързото си спускане обратно.

Едновременно с това New Shepard спокойно падаше на Земята. Докосна се леко в пустинята в Западен Тексас около 7 минути след излитането. Приблизително 8 минути и 30 секунди след излитането парашутите на капсулата се разгърнаха и приземиха капсулата безопасно на земята.

„Невероятно добър съм”, каза развълнуваният Безос. „Най-добрият ден някога”. Историческият подвиг идва само 11 дни след успешния полет на друг милиардер – Ричард Брансън – с космическия кораб на Virgin Galactic на 9 юли.

Финансираното от Безос начинание беше особено важно за 82-годишната Мери „Уоли” Фънк, която мечтаеше да отиде в космоса по-дълго, отколкото Безос е живял досега. Фънк доброволно се включи в частно финансираната програма „Жени в космоса” през 60-те години, подлагайки се на същите физиологични тестове като първите американски мъже астронавти. Но програмата беше консервирана, а космическите мечти на Фънк попарени. Днес тя стана най-старият човек, който лети космоса.

До нея, но от другата страна на пропастта между поколенията, седеше 18-годишният Оливър Деймън. Баща му, собственик на холандска фирма за частни капиталови инвестиции, направи оферта да заеме място в New Shepard, но се оттегли, когато цената се покачи. А след като все още необявеният победител в търга се оттегли поради „конфликти с планирането”, Даймен получи повикване.

Коментар