Безос прие космически спътник срещу 28 млн. долара

Джеф Безос ще лети в космоса с брат си и неназован турист-милиардер
(снимка: Jeff Bezos / Twitter)

Мистериозен купувач е платил 28 млн. долара за място в първия космически полет на основателя на Amazon Джеф Безос с космическа совалка на компанията Blue Origin, собственост на милиардера.

Печелившата оферта е направена на търга в събота. Blue Origin написа в Twitter, че самоличността на победителя ще бъде разкрита през следващите седмици.

Процесът на наддаване привлече интерес от участници от повече от 140 държави. Другите двама членове на екипажа на полета на 20 юли са братът на Безос Марк и неназован космически турист, съобщи BBC.

След почти едномесечен процес на наддаване, най-голямата оферта беше малко под 5 милиона долара, но след като онлайн търгът в събота започна, цената се увеличи повече от пет пъти. Сумата ще бъде дарена на фондацията на Blue Origin – „ClubforFuture“, написа екипът на Blue Origin.

Състоянието на Джеф Безос се оценява на 186,2 млрд. долара, според Forbes. Това го прави един от най-богатите хора в света.

„На 20 юли ще предприема това пътуване с брат си“, написа той в публикация в Instagram по-рано тази седмица. „Най-великото приключение – с най-добрия ми приятел“. Братът на Безос пък определи планирания полет като „забележителна възможност“.

Според уебсайта на Blue Origin, компанията планира да изстреля своите пътници на повече от 100 км над земната повърхност, което им позволява да изпитат микрогравитация. Очаква се пътуването да продължи около 10 минути.

Совалката New Shepard може да кацне вертикално на земята, след като се върне от космоса. Това ще стане с помощта на парашути.

Всичко това е замислено да се случи на 4 юли. Междувременно обаче на същата дата може да полети в космоса и друг мултимилионер и пионер в космическия туризъм – Сър Ричард Брансън. Той може да се присъедини към тестовия полет на своя космически самолет Virgin VSS Unity на 4 юли.

Коментари по темата: „Безос прие космически спътник срещу 28 млн. долара”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Мълчи ве смотльо

  2. Anonymous

    Anonymous 14/06/2021 09:11 А ти изглеждаш мега тъп.

  3. Anonymous

    Ще лети, ще отлети…

  4. Anonymous

    Ако трябва да бъда честен, на снимката изглежда все едно всеки момент ще се изпусне – мега уплашен. Все едно някой на сила го кара да го прави…. Ако изобщо снимката е истинска, де

  5. Anonymous

    Бай бай байзос…

Коментар