Брансън изпревари Безос: летя в космоса

70-годишният престоя няколко минути в безтегловност на надморска височина от 88 километра
(снимка: Virgin Galactic)

Дръзкият предприемач Ричард Брансън полетя в космоса на борда на собствения си ракетен космически кораб в неделя – преживяване, което той определя като „най-смелото си приключение досега”, изпреварвайки колегата-милиардер Джеф Безос.

70-годишният Брансън и петима членове на екипажа от неговата компания за космически туризъм Virgin Galactic достигнаха надморска височина от около 88 километра над пустинята Ню Мексико, съобщи Indianexpress. Там те постояха в три до четири минути безтегловност, наслаждавайки се на гледката на извития контур на планетата Земя, а след това безопасно кацнаха на пистата.

„Цялото преживяване беше просто вълшебно”, каза ликуващ Брансън след пътуването на бодра на лъскавия бял космически самолет, наречен Unity. При слизането от кораба той радостно размаха юмруци, хукна към семейството си и запрегръща жена си, децата си и внуците си. След този успех Virgin Galactic е готова да започне да приема клиенти, плащащи щедро, за космически разходки.

Брансън стана първият човек – некосмонавт, полетял в собствения си космически кораб, изпреварвайки Безос с девет дена. Въпреки това той отрече да се опитва да се надпреварва с американския си „колега”.

„Това беше невероятно постижение”, коментира бившият канадски астронавт Крис Хадфийлд, еднократен командир на Международната космическа станция. „Толкова съм възхитен от това, до което ще доведе новата отворена врата сега. Това е страхотен момент”.

Един от главните съперници на Брансън в състезанието за космически туризъм сред най-богатите хора в света, Илон Мъск с неговата SpaceX, дойде в Ню Мексико, за да стане свидетел на полета. Той пожела на Брансън в Twitter „Godspeed!”

Безос също изпрати своите пожелания за безопасен и успешен полет. Той използва Twitter, за да изброи начините, по които смята, че космическите пътувания на компанията му ще бъдат по-добри.

Междувременно Virgin Galactic вече има повече от 600 резервации от потенциални космически туристи. Първоначално билетите ще струват 250 000 долара на брой. Blue Origin ще чака полета на Безос, за да обяви цените на билетите си.

SpaceX на Мъск, която вече изстрелва астронавти до космическата станция за НАСА и изгражда кораби за кацане на Луната и Марс, планира да отвежда туристите на по-продължителни пътувания в космоса. Пътниците ще могат да излязат в орбита около Земята за по няколко дена, а не за броени минути. Съответно местата ще струват милиони долари.

Коментари по темата: „Брансън изпревари Безос: летя в космоса”

добавете коментар...

 1. Stan

  Много си прав.

 2. :D

  1968г Юри Гагарин прави обиколка около Земята, като орбитата е с параметри:
  перигей: 181км
  апогей: 327км

  53 години по-късно се оказва, че космоса е далеч и е по-лесно да преместим границата по-близо 86км …

  Официално е прието границата да се смята на 100км височина.

Коментар