Virgin Galactic тества VSS Unity с пилот и включен двигател

По време на изпитанията VSS Unity достигна свръхзвукова скорост и набра височина 25,685 км (източник: Virgin Galactic)

Космическата компания Virgin Galactic на британския милиардер Ричард Брансън извърши за първи път пълноценни изпитания на кораба SpaceShipTwo VSS Unity с включен двигател. Това е поредна стъпка към ерата на частния космически туризъм.

Тестовите изпитания са проведени успешно в четвъртък, 5 април, съобщават от компанията. VSS Unity идва да замени кораба VSS Enterprise, който претърпя катастрофа през 2014 г. по време на тестов полет, поради неправилни действия на един от пилотите, коствали и живота му.

Досега изпитанията на VSS Unity се извършваха изключително в режим на планиране, т.е. при изключени двигатели. За първи път тази седмица Virgin Galactic тества космическия кораб в пилотируем полет с включен двигател.

VSS Unity е излетял със самолет-носител WhiteKnightTwo VMS Eve, като на височина 14,17 км корабът се е отделил от носителя и след няколко секунди е пуснал собствените си двигатели. Впоследствие VSS Unity е достигнал свръхзвукова скорост, набрал е височина 25,685 км и се е върнал на земята с успешно кацане в пустинята Мохаве.

Изпитанията от тази седмица са начало на финалната фаза на тестване на кораба за туристически космически полети, отбелязва Virgin Galactic. Корабът може да побере на борда си осем души – шестима пътници и двама пилоти.

Билетът за космически полет с VSS Unity ще струва 250 000 долара. Срещу тази сума туристите ще могат да разгледат Земята от космоса и да прекарат няколко минути в безтегловност. Очаква се първите полети да се състоят до края на текущото десетилетие.

Коментари по темата: „Virgin Galactic тества VSS Unity с пилот и включен двигател”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Важното е да има статия с думичката космос и името на американска фирма на едно място. Доеи в моментра има самолети, способни да летят над 25 километра. Но все пак, нека не забравяме, това е само тест. Вероятно на двигателите и на конструкцията на самолета. Тест с човек вътре.

  2. Пешо

    За какъв космос става въпрос? Достигната височина едва 25 километра !? Метеорологичните балони стигат височини от 18 до 53 км. Дори и височина от 100 км това все още не е космос. МКС станцията е едва на 450 км. За истински комосмически туризъм може да се говори за разстояния от Земята до Луната и обратно. 🙂

Коментар