Балони с горещ въздух ще разхождат туристи в космоса

Луксозната херметизирана капсула за космически туризъм на Space Perspective
(снимка: Space Perspective)

Космическият туризъм може да получи нов тласък. Няколко стартиращи компании развиват концепцията за разходка на туристи до ръба на земната атмосфера с помощна на балони, напълнен с горещ въздух, които издигат херметизирани капсули.

Балоните може да изглеждат като остарял тип летателен апарат, но амбициозни стартъпи планират да ги използват в комбинация с херметизирани капсули, за да отведат туристи до краищата на земната атмосфера. Пасажерите няма да изпитат безтегловност, но ще могат да се насладят на спиращи дъха гледки.

Няколко млади компании в момента развиват този клон на космическата индустрия, наричан „стратосферен туризъм”. За да осъществят идеята си, те възнамеряват да използват балони и луксозни херметизирани капсули, отбелязва CNBC в репортаж за иновацията.

Напълнените с газ балони ще могат да вдигат капсули с туристи на десетки километри височина от земната повърхност. Полетът ще продължава около 6 часа, а към пътниците няма да се предявяват специални физически изисквания.

Изкачването и спускането на балоните ще бъде доста плавно. Туристите няма да могат да изпитат състоянието на безтегловност на тези височини. Всеки човек, който няма проблем в пътуването със самолет, ще може да участва в полети с такива балони.

Става въпрос за издигане на балони на височина от 24 до 30 км над повърхността на Земята. От американска гледна точка, границата на космоса е слой от земната атмосфера на височина около 80 км от повърхността на планетата. Балоните няма да се изкачват толкова високо, но според представители на компанията Space Perspective, при надморска височина над 30 км атмосферата е много разредена, а небето има наситен черен цвят.

За един турист пребиваването на такава височина е много близко до усещането за пътешествие в космоса. Компанията World View ще осигури капсулата за полетите, в която ще има централен бар, отделни купета за туристи и санитарен възел.

В допълнение към Space Perspective и World View, френската Zephalto също планира да развие подобен тип дейност. Тя вече е разпродала всички билети за предстоящи полети на цена от 184 000 долара на място, докато цените на американските компании варират от 50 000 до 125 000 долара.

Само Zephalto досега е тествала своите капсули с хора на борда, макар и на много по-ниска надморска височина, в сравнение с целта от 24 км. Тъй като и трите компании са стартъпи, няма гаранция, че те в крайна сметка ще могат да започнат търговски операции с туристи до горните слоеве на стратосферата.

Коментар