Билет за космически полет се продава на търг

На 20 юли New Shepard ще отведе на разходка в космоса първите си пасажери
(снимка: Blue Origin)

След като прекара повече от шест години в разработване на ракетата си за космически туризъм New Shepard, компанията Blue Origin на Джеф Безос най-накрая определи дата за първата си комерсиална експедиция с пътници: 20 юли. Фирмата обяви, че един от първите пътници ще бъде победител в онлайн търг.

Всеки може да направи оферта на уебсайта на компанията, според туит, публикуван в сряда сутринта. Първият кръг на наддаването ще се проведе от 5 до 19 май и офертите ще бъдат запечатани, което означава, че никой няма да може да види колко са предложили другите участници.

Втори, открит тръжен кръг ще започне на 19 май, а накрая ще има търг на живо на 12 юни, с което ще приключи конкурсът, съобщи CNN. Приходите от търга ще бъдат дарени на „Клуба за бъдещето” – фондация за младежки програми, чиято цел е да вдъхновява децата да изучават науки и технологии.

Не е ясно колко пари се очаква да привлече търгът. Blue Origin не казва и кой друг ще бъде на борда в първия полет или колко ще платят останалите участници в експедицията за местата си.

Има няколко ограничения за това кой може да се качи на New Shepard с продадения билет. Човекът трябва да е навършил 18 години, да е в достатъчно добра физическа форма, за да изкачи седем набора от стълби за минута и половина, да е висок между 152,4 и 193 см и тежък между между 50 и 101 кг.

Пътниците трябва също така да могат да закопчават и разкопчават сбруята на седалката си за по-малко от 15 секунди, да са в състояние да прекарат до час и половина в капсулата със затворен люк, и да издържат до 5,5G по време на спускане.

Коментари по темата: „Билет за космически полет се продава на търг”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Да издържат до 5,5G.

Коментар