Най-умните градове в света са европейски и азиатски, София върви надолу

Изкуственият разум може да помогне на градовете да станат по-добре ориентирани към човека, прогнозират авторите на класацията на водещите смарт-градове в света (на снимката: Цюрих; фото: CC0 Public Domain)

Като че ли незабелязана остана тази година класацията на най-умните градове в света – а в нея Европа и Азия си затвърдиха доминиращите позиции, докато северноамериканските градове изпаднаха от лидерската зона. От първите 10 интелигентни града в списъка седем са в Европа.

Цюрих в Швейцария е най-умният град в света за 2024 година, според тазгодишният индекс, изготвян от Обсерваторията за смарт-градове IMD World Competitiveness Center в сътрудничество със Световната организация за интелигентни устойчиви градове (WeGO), която е базирана в Сеул, Южна Корея.

Докладът класира 142 интелигентни града по света въз основа на данни, анализирани от изследователи, както и отговори на анкети на 120 жители във всеки град. Проучването прави общ преглед на това как инфраструктурата и технологиите, налични в града, влияят върху представянето на града и качеството на живот на неговите жители.

И така, топ 10 на интелигентните градове, според индекса за интелигентни градове за 2024 г., са:

  1. Цюрих, Швейцария
  2. Осло, Норвегия
  3. Канбера, Австралия
  4. Женева, Швейцария
  5. Сингапур
  6. Копенхаген, Дания
  7. Лозана, Швейцария
  8. Лондон, Англия
  9. Хелзинки, Финландия
  10. Абу Даби, Обединени арабски емирства

Както се вижда, за първи път от създаването на индекса през 2019 г. няма северноамерикански градове в Топ 20.

САЩ изостава в смарт-градовете

„Използвайки тригодишни пълзящи осреднени стойности (т.е. сравнявайки средното класиране на града за периода 2021-24 г. с това за периода 2020-23 г.), значителен брой градове в САЩ губят позиции“, според доклада.

Най-високо класираният американски град тази година е Ню Йорк, който е нареден чак на 34-то място, следван от Бостън на 36-то и Вашингтон на 50-то място.

Азия набира скорост

Докато европейските градове доминират в списъка, азиатските също се затвърждават като „смарт“ лидери. Техните Топ 5 не са изненада:

  1. Сингапур (5)
  2. Пекин (13)
  3. Тайпе Сити (16)
  4. Сеул (17)
  5. Шанхай (19)

Сингапур неизменно се класира сред първите 10 позиции от създаването на индекса през 2019 г. досега. Той беше на 7-мо място от 2020 до 2023 г. — с изключение на 2022 г., когато не бяха публикувани класации, и скочи с две позиции тази година. Тайпе пък е набрал преднина с 13 позиции през последната година, от 29-то през 2023 г. до 16-то през тази година.

„Градските власти трябва да проектират и приемат стратегии, способни да устоят на теста на задаващото се бъдеще, измъчвано от нарастваща несигурност“, каза Бруно Ланвин, президент на Обсерваторията за интелигентни градове.

„Притесненията, свързани със здравето, остават големи, докато тези, свързани с климата, стават още по-големи; смесицата е усложнена от подновеното международно напрежение. Доверието и доброто управление стават все по-важни, а значението на изкуствения разум в градския дизайн и управление ще се увеличава“, коментира той в доклада.

„Колкото и противоестествено да звучи, изкуственият интелект може да помогне на градовете да станат по-фокусирани върху човека“, добави Ланвин.

Що е то интелигентен град?

Според IMD, интелигентният град се определя като „градска среда, която прилага технологии за подобряване на условията на живот и намаляване на недостатъците на урбанизацията за своите граждани“.

С много малко изключения, градовете в Топ 20 на класацията са географски разположени в райони, където социалната и икономическата среда са относително предвидими, дори на фона на цялостния климат на глобална несигурност. Градовете-лидери са разработили инициативи за грижа за цялостното качество на живот на своите обитатели.

„Такива инициативи са фокусирани върху развитието на зелени площи и разширяването на възможностите за културни събития и социални връзки, например“, според доклада.

„В повечето от тези водещи градове подобни усилия са комбинирани с новаторски стратегии за привличане и задържане на таланти, насърчаване на инвестициите по селективен начин и справяне с дългогодишни проблеми по отношение на географските неравенства и приобщаване“, се казва още в документа.

Къде сме ние?

София също е част от класацията на IMD за умните градове и за 2024 година заема 113-то място. Представянето на българската столица в последните години показва трайна тенденция: от 87-мо място през 2020 г., после 103-то място през 2021 г., 111-та позиция през 2023 г. до 113 място.

От гледна точка на технологичното развитие добра оценка е дадена за високите интернет-скорости и надеждността на свързаността, както и за наличието на приложение за следене на качеството на въздуха. То, заедно с проблема със задръстванията и корупцията, са посочени като топ-приоритети, по които градската управа следва да работи най-усилено.

Коментари по темата: „Най-умните градове в света са европейски и азиатски, София върви надолу”

добавете коментар...

  1. Българин

    Излизам от моя умен дом в София за работа – и какво да видя отсреща – контейнер с боклук, който не е събиран от няколко дена. Продължих с колата около 20 метра – толкова ми трябваше да попадна в първото задръстване на Симеоновско шосе. Т.е. това беше колона от коли, която трябваше да чакам около 20 минути, за да се включа в булеварда, където изминах още около 50 метра преди да попадна в задръстването на самото Симеоновско. Но докато чаках виждах хора, които правят слалом между колите, защото няма тротоари. В един момент се усещаше и “приятна” миризма на канализация от нов блок, който е на септична яма. Та ходя си аз към офиса и си викам … кога ли ще ги стигнем .. китайците.

Коментар